Догори
Дати відгук

Пандемія 21 століття: лікар пояснює, звідки береться алергія

І чому алергіків дедалі більше

2 хв на прочитання02 Жовтня 2020, 15:17
Поділитись:

Алергію називають пандемією ХХІ століття. Про це у своєму інтерв’ю GreenPost розповіла Марина Борисюк – кандидат медичних наук, алерголог, директор медичного центру.

«Якщо раніше вважалося, що алергія – це вроджена зміна імунної системи, то тепер, на жаль, дуже багато людей і в 20, і в 40 первинно звертаються до нас із алергією, яка виникла вперше, і таких випадків із кожним роком дедалі більше», – розповідає алерголог.

Вона пояснює, що на це впливає погіршення екології (загазованість, парникові гази, тепла зима), антибіотики, які ми приймаємо у великій кількості і незалежно від того, потрібно це чи ні (навіть нежить лікуємо антибіотиками), наші продукти – «ми намагаємося їсти без ГМО, але все одно іноді грішимо фаст-фудом, їмо овочі, які зберігаються завдяки вмісту якихось стабілізаторів, без яких швидко би згнили на складах, рибу, вирощену у штучних водоймах, багато м'яса»… Окрім того, Марина Борисюк нагадує, що люди, особливо в старшому віці, потерпають від порушень кишкового тракту – це може бути паралельно або навіть первинно.

На підвищення кількості алергіків у суспільстві впливає багато чинників, пояснює алерголог.

«Наприклад, COVID-19 – це екстремальна ситуація, його лікують усім, чим тільки можна, аби лиш людина залишилися жива. Та й узагалі антибіотики в Україні продаються без рецепту, на відміну від Європи. А сильним антибіотиком ми повністю змінюємо флору свого організму: кишківника, легень, слизових оболонок… І тоді наш організм починає перебудовуватися», – говорить Марина Борисюк.

Вона нагадує, що ми перебуваємо в біоценозі, тому не можемо бути стерильними: усе має бути засіяно якимись своїми бактеріями, тоді імунна система нормальна, здорова.

«А після стерилізації заселяється не найздоровіше: ми випили якоїсь не найкращої води, з'їли якийсь продукт зі вмістом нітритів і нітратів, врешті-решт, випрали одяг пральним порошком, у якому було поверхнево-активних речовин більше ніж 5%.

Ми ж не живемо у Швейцарії, коли після курсу антибіотиків відновлюємося чистою гірською водою і їмо прекрасні продукти. Ні, ми жителі своєї країни…», – констатує Марина Борисюк.

Раніше ми писали про те, що говорить алерголог про алергію на маски й антисептики.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
ChatGPT радив самогубство: як ШІ заохочує небезпечні дії та ізолює вразливих користувачів. Фото: BBC
Чат-боти заохочують самогубство та імітують насилля
3 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Нові правила медоглядів для працівників діятимуть в Україні вже з грудня
2 хв на прочитанняВчора
Кава при гіпертонії: Кардіолог пояснює, чи безпечно пити 1–2 чашки на день
Кава та високий тиск: Чи безпечно пити 1–2 чашки на день, якщо у вас гіпертонія
3 хв на прочитанняВчора
Всесвітній день без Wi-Fi — історія технології, стандарти, вплив на здоров’я
День без Wi-Fi: чи можемо ми знову підключитись до себе
2 хв на прочитанняВчора
На авіабазі у США, де стоїть літак Трампа, захворіли люди після відкриття «підозрілої посилки»
1 хв на прочитання07 Листопада 2025
У 20 регіонах України впроваджено онлайн-сурдопереклад у ЦОПах ДПС
1 хв на прочитання07 Листопада 2025
Яскрава упаковка не гарантує користь: як вибирати справді безпечні продукти для дітей
2 хв на прочитання06 Листопада 2025
Хабар та підробка: Деталі кримінальних правопорушень при спробі нелегального вивозу півторарічних хлопчиків до Угорщини.
2 хв на прочитання06 Листопада 2025