Догори
Дати відгук

Пандемія 21 століття: лікар пояснює, звідки береться алергія

І чому алергіків дедалі більше

2 хв на прочитання02 Жовтня 2020, 15:17
Поділитись:

Алергію називають пандемією ХХІ століття. Про це у своєму інтерв’ю GreenPost розповіла Марина Борисюк – кандидат медичних наук, алерголог, директор медичного центру.

«Якщо раніше вважалося, що алергія – це вроджена зміна імунної системи, то тепер, на жаль, дуже багато людей і в 20, і в 40 первинно звертаються до нас із алергією, яка виникла вперше, і таких випадків із кожним роком дедалі більше», – розповідає алерголог.

Вона пояснює, що на це впливає погіршення екології (загазованість, парникові гази, тепла зима), антибіотики, які ми приймаємо у великій кількості і незалежно від того, потрібно це чи ні (навіть нежить лікуємо антибіотиками), наші продукти – «ми намагаємося їсти без ГМО, але все одно іноді грішимо фаст-фудом, їмо овочі, які зберігаються завдяки вмісту якихось стабілізаторів, без яких швидко би згнили на складах, рибу, вирощену у штучних водоймах, багато м'яса»… Окрім того, Марина Борисюк нагадує, що люди, особливо в старшому віці, потерпають від порушень кишкового тракту – це може бути паралельно або навіть первинно.

На підвищення кількості алергіків у суспільстві впливає багато чинників, пояснює алерголог.

«Наприклад, COVID-19 – це екстремальна ситуація, його лікують усім, чим тільки можна, аби лиш людина залишилися жива. Та й узагалі антибіотики в Україні продаються без рецепту, на відміну від Європи. А сильним антибіотиком ми повністю змінюємо флору свого організму: кишківника, легень, слизових оболонок… І тоді наш організм починає перебудовуватися», – говорить Марина Борисюк.

Вона нагадує, що ми перебуваємо в біоценозі, тому не можемо бути стерильними: усе має бути засіяно якимись своїми бактеріями, тоді імунна система нормальна, здорова.

«А після стерилізації заселяється не найздоровіше: ми випили якоїсь не найкращої води, з'їли якийсь продукт зі вмістом нітритів і нітратів, врешті-решт, випрали одяг пральним порошком, у якому було поверхнево-активних речовин більше ніж 5%.

Ми ж не живемо у Швейцарії, коли після курсу антибіотиків відновлюємося чистою гірською водою і їмо прекрасні продукти. Ні, ми жителі своєї країни…», – констатує Марина Борисюк.

Раніше ми писали про те, що говорить алерголог про алергію на маски й антисептики.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Рослини вбивц Присадибна діляка Причини неврожаю
Рослини-«вбивці» на присадибній ділянці: бузок та ще 8 кущів і дерев, які можуть зменшити урожай
1 хв на прочитання48 хвилин тому
Смачна страва Пиріг з грибами Рецепт приготування
Як приготувати апетитний пиріг з грибами замість звичайної піци
1 хв на прочитання3 години тому
Магістральний водогін на Дніпропетровщині Вода
Запущено чергову ділянку магістрального водогону на Дніпропетровщині: по завершенню пропускатиме 550 тисяч кубічних метрів води на добу
2 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
У Європі квітень б'є глобальний температурний рекорд одинадцятий місяць поспіль: чого чекати далі
1 хв на прочитання7 годин тому
Викиди CO₂ від виробництва електроенергії у 2023 р. були рекордно високі, та є й гарні новини про захист клімату — звіт
5 хв на прочитання10 годин тому
Універсальний засіб, який допоможе «омолодити» кущі троянд, виростити помідори та знищити бур’яни
1 хв на прочитання11 годин тому
Інновації для екологічно чистого майбутнього: об’єднання 15-ти стартапів для зміни глобальних продовольчих систем
2 хв на прочитання11 годин тому
Забруднення азотом Південного Бугу на Вінниччині перевищує норму у 7,5 рази: названо причину
2 хв на прочитання12 годин тому