Догори
Дати відгук

Лікар-офтальмолог пояснила, як COVID-19 може вплинути на зір

Вірус протягом значного часу може перебувати у слизовій ока, вражаючи його поверхню.

1 хв на прочитання29 Жовтня 2021, 23:46
COVID-19 COVID-19
Поділитись:

На ранній стадії захворювання COVID-19, крім респіраторних симптомів, можуть виникати проблеми з органами зору. Про це розповіла лікар-офтальмолог Арпіне Адамян.

Зокрема, на її думку, в людей нерідко виникає коронавірусний кон’юнктивіт. Це відбувається тому, що слизова очей є сприятливим середовищем для SARS-CoV-2, внаслідок збігу їх кислотно-лужного балансу. Вірус протягом значного часу може перебувати на слизовій ока, вражаючи його поверхню.

Лікар перерахувала симптоми коронавірусного кон’юнктивіту:

  • виражений свербіж повік;
  • рясна сльозотеча;
  • світлобоязнь;
  • почервоніння очей;
  • відчуття стороннього тіла в органах зору;
  • затуманення зору.

Вона зазначила також, що очам можуть загрожувати і більш серйозні проблеми. Вірус негативно впливає на кровоносну систему організму, підвищуючи ризик утворення тромбів. На її думку, людям, які перенесли COVID-19, слід бути уважними до свого зору. У разі появи плям, звуження або втрати зору, потрібно негайно звернутися до лікаря.

Адамян попередила, що COVID-19 може призвести до загострення хронічних захворювань очей. Таких, як алергічний кон’юнктивіт, глаукома. Крім того, лікарі відзначали випадки блискавичного перебігу катаракти.

Особливу увагу до своїх очей повинні проявляти ті, хто використовує м’які контактні лінзи. Лікар порекомендувала відмовитися від них на час пандемії та перейти на окуляри.

Як відомо,  школярів змусять вимикати гаджети на уроках — ініціатива депутатів.  

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.