Догори
Дати відгук

Ледь живого дістали з-під завалів: у Львові врятували життя підлітку після 9 днів в комі

Стас вже отримав останній укол.

2 хв на прочитання29 Січня 2023, 20:13
Поділитись:

У Львові врятували життя 13-річному підлітку, який постраждав внаслідок ворожого обстрілу Грушовахи, що на Харківщині. Його дістали з-під завалів будинку ледь живим, пише 24 Канал.

У черепі хлопця була 8-сантиметрова рана. Наразі медики допомагають йому прибрати шрами на обличчі.

У Першому медичному об’єднанні Львова розповіли, що трагедія трапилася наприкінці червня. 13-річний Стас був вдома, коли на нього обвалилася стеля.

З-під завалів будинку дитину витягнув тато з допомогою рятувальників. Найбільше постраждала голова. У черепі хлопчика було 8-сантиметрова дірка. Дев’ять днів коми та кілька тижнів у реанімації Харкова. Потім – Львів, – зазначили лікарі.

До Національного реабілітаційного центру “Незламні” хлопця доправили у вкрай важкому стані. Після того, як його вдалося стабілізувати, дитячі нейрохірурги на чолі із заввідділення Михайлом Ловгою виконали складну операцію із закриття великого дефекту черепа. Для цього разом з американськими колегами у межах програми GLOBAL SURGICAL AND MEDICAL SUPPORT GROUP виготовили спеціальну пластину, що ідеально відповідає кістковим структурам та розміру сформованого утвору.

Паралельно за Стаса взялися опікові хірурги Першого медичного об’єднання Львова – Леся Стрілка та Галина Саян. Їхнім завданням було прибрати масивні шрами на обличчі хлопця – носі, переніссі та біля верхньої губи.

Якщо зволікати, рубці могли остаточно сформуватися і м’язи на обличчі частково втратили б свою функціональність. Тобто Стас не міг би ними рухати, особливо – верхньою губою. Відтак щомісяця у місця ран лікарі вводили хлопчику гормональні ін’єкції, – розповіли медики.

За словами лікарів, це один з методів, який використовують для ефективного консервативного лікування рубців. Таких ін’єкцій підлітку провели уже три.

Ліками та розхідними матеріалами хірургам допомогла благодійна організація SMART Medical Aid. Ін’єкції сповільнюють ріст та розм’якшують рубці, зберігаючи при цьому функціональність м’язів та естетичний вигляд обличчя.

Стас вже отримав останній укол. Попереду на нього чекає річна перерва. Опікові хірурги цей час спостерігатимуть хлопця. Якщо буде позитивна динаміка, за рік він пройде ще один курс ін’єкцій, якщо ні – лікарі вдадуться до пластичних операцій. Для родини Стаса дуже важливо, що сина лікують вдома – в Україні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання16 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання8 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання9 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost