Догори
Дати відгук

Кислотні дощі: непомітна загроза для екології та здоров'я людей

Основним з антропогенних джерел забруднення є спалювання викопного палива.

2 хв на прочитання10 Жовтня 2024, 21:45
Кислотні дощі.
Фото Ракурс Кислотні дощі. Фото Ракурс
Поділитись:

Кислотні дощі негативно впливають на навколишнє середовище та здоров’я людини. Це явище в основному спричинене антропогенною діяльністю. Кислотні дощі порушують екосистеми, завдають шкоди архітектурним і культурним об’єктам і, насамперед, становлять загрозу здоров’ю людей. Для того, щоб мінімізувати негативний вплив цього явища, необхідно вжити низку заходів, зокрема, просвітницьку роботу та впровадження рішень щодо зменшення викидів. Про це пише ДЕІ. 

Кислотні дощі, як випливає з назви, – це опади, що характеризуються низьким рН. Все це через забруднювачі повітря та продукти їх перетворення, головним чином оксиди. Основними серед них є вуглекислий газ, триоксид сірки або оксиди азоту. Всі ці хімічні речовини контактують з водяною парою і киснем, що містяться в повітрі. Це призводить до утворення кислот із відповідних ангідридів кислот. Незважаючи на те, що вони відносно розбавлені, вони все одно знижують pH дощу у вигляді опадів і негативно впливають на навколишнє середовище.

Основним з антропогенних джерел забруднення є спалювання викопного палива, яке є недостатньо очищеним і містить, наприклад, невелику кількість сірки. Переважна більшість забруднюючих речовин в атмосфері є наслідком спалювання паливної сировини в котлах, печах, двигунах транспортних засобів чи машинах що утворює викиди оксидів азоту та сірки. Забруднення також виникає внаслідок спалювання інших матеріалів, у тому числі, наприклад, пластмас. Великою проблемою з точки зору утворення кислотних дощів є рух транспорту. Використання автомобілів, особливо старих, які часто не мають відповідних каталітичних нейтралізаторів, завдає великого шкоди навколишньому середовищу. Фабрики та виробничі потужності також є іншими джерелами забруднення.

Серед заходів, які кожен із нас може вжити, щоб зменшити утворення кислотних дощів, це, насамперед, енергозбереження. Навіть найменші дії, такі як вимикання світла, вимикання невикористаних приладів або використання термостатів опалення, мають сенс. Якщо є можливість, бажано пересісти на велосипед або долати невеликі відстані пішки. Колективна відповідальність і знання того, як захистити навколишнє середовище, є фундаментальними в ефективній боротьбі за чисте довкілля.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.