Зростання цін на продукти харчування в Україні у квітні 2020 року стало найбільшим з червня 2017 року, коли цей показник склав 3,4%. А у порівнянні з квітнем 2019 року споживчі ціни на продукти харчування збільшилися на 2,5 %. Про це поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, пише agronews.ua.
Найбільше серед продуктів харчування у квітні зросли ціни на фрукти (+12,8%), що можна пояснити сезонним фактором та тимчасовим закриттям оптово-роздрібних продовольчих ринків, а також на яйця (+9,4%), які останнім часом постійно дешевшали: у березні на 12,3%, у лютому – на 17,6%.
Однак ці товари не належать до категорії тих, якими запасаються надовго, зазначив Лупенко. Натомість ціни на продукти харчування, якими громадяни запасаються в першу чергу, у квітні виросли значно менше.
Макаронні вироби подорожчали на 1,9%, м’ясо і м’ясопродукти – на 0,9%, олія соняшникова – на 0,3%, а на масло – не зросли зовсім. Винятком є лише цукор. Ціни на нього зросли на 2,9% у березні і на 4,8% у квітні.
Нагадаємо, постанова Кабміну про регулювання цін на продукти запрацювала лише напередодні.