Догори
Дати відгук

Куди оскаржувати висновок чи дії ВЛК та кому варто це робити: радять юристи

Кожен із цих шляхів має свої особливості та обмеження, які потрібно враховувати.

2 хв на прочитання24 Серпня 2024, 16:50
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Коли йдеться про військово-лікарську комісію (ВЛК), виникає багато питань щодо законності та справедливості її висновків. Якщо ви опинилися в ситуації, коли результати ВЛК впливають на ваше життя, і ви маєте сумніви щодо їхньої правильності чи вважаєте, що процедура була порушена, важливо знати, як і куди можна оскаржити ці рішення. Залежно від того, оскаржуєте ви сам висновок або процедуру його прийняття, існують різні шляхи дій. Але важливо пам'ятати, що кожен із цих шляхів має свої особливості та обмеження, які потрібно враховувати. Про це розповідає «Юридичний телеграм».

  • Якщо ви оскаржуєте сам висновок, тоді слід звертатися до ВЛК вищого рівня, оскільки вони здійснюють контроль щодо правильності та вмотивованості прийнятого рішення.
  • Якщо ви оскаржуєте процедуру проходження ВЛК, тоді слід звертатися до суду.

Розглядаючи по суті спори у справах щодо оскарження рішень ВЛК, суд в праві перевірити законність висновку ВЛК лише в межах дотримання процедури прийняття цього висновку.

Суд не може здійснювати власну оцінку підставності прийняття певного висновку ВЛК, зокрема, досліджувати питання стану здоров`я військовозобов`язаного, оскільки суди не є спеціалізованими установами в медичній сфері, і тому оцінка підставності висновку ВЛК виходить за межі необхідного дослідження в контексті застосування норм матеріального права.

Суд у межах розгляду справи не в праві надавати власну оцінку на предмет наявності підстав для визнання позивача таким, що непридатний до військової служби.

Тобто, розглядаючи по суті спори у справах щодо оскарження рішень ВЛК, суд в праві перевірити законність висновку ВЛК лише в межах дотримання процедури прийняття цього висновку. Про це нагадав у своїй постанові від 30 травня 2024 року Харківський окружний адміністративний суд по справі №520/8042/24.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost