Догори
Дати відгук

Криза в Ужанському парку: попросили втрутитися очільника МВС

3 хв на прочитання24 Січня 2020, 16:07
Поділитись:

24.01.2020 Автор: Олег Листопад

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням допомогти навести лад в Ужанському національному парку. Зокрема, провести розслідування масштабних рубок, що виявлені комісією Мінприроди (попередник Мінекоенерго), перевірками екоінспекції та громадськими активістами.

Міністр Оржель просить свого колегу по Кабінету міністрів узяти під особистий контроль розслідування п’ятьох кримінальних проваджень, які вже розслідуються поліцією щодо систематичного порушення вимог природоохоронного законодавства у національному парку Ужанський. Про це йдеться в офіційному листі, направленому до МВС за підписом Олексія Оржеля.

Зокрема, як вказано в листі до МВС, кримінальні провадження відкриті за сімома фактами у двох статтях Кримінального кодексу України: за ст. 246 ККУ (незаконна порубка лісу) та за частиною 2 статті 296 (хуліганство, вчинене групою осіб).

Досудове розслідування поліціє
веде, зокрема:

  • за фактом незаконної вирубки у водоохоронній зоні урочища Гусарів Ново-Стужицького природоохоронного науково-дослідного відділення (ПНДВ);
  • за фактом організованого керівництвом парку нападу на представників WWF та німецьких журналістів, коли ті знімали незаконну вирубку на території нацпарку;
  • за фактом незаконної вирубки старовікового лісу. Виявлено більше трьохсот пнів на території Ново-Стужицького ПНДВ у кварталі 28 (виділи 6,12,13);
  • за фактом незаконної вирубки, яку зафільмували журналісти у водоохоронній зоні урочища Соколів Ново-Стужицького ПНДВ. Через місяць на місці вирубки побили екоактивістів та журналіста, які фіксували рубку, організовану працівниками парку;
  • за фактом незаконної рубки, виявленої журналістами на території Костринського ПНДВ.

Також очільник Мінекоенерго просить поліцію вжити вичерпних заходів щодо забезпечення доступу новому в.о. директора парку Василю Пацканю, призначеного у листопаді 2019 року, до свого робочого місця і провести перевірку невиконання посадовими особами Великоберезнянського відділення поліції своїх посадових обов’язків. Наразі, попереднє керівництво НПП саботує виконання наказу міністра Оржеля.

Про наміри очільника Мінекоенерго звернутися до міністра внутрішніх справ повідомив 20 січня в Києві на зустрічі з екоактивістами та журналістами, директор Департаменту заповідної справи Мінекоенерго Едуард Арустамян . Нагадаємо, що зазначена зустріч відбулася після пікету з вимогою більш активних дій Мінекоенерго на захист Ужанського парку.

Нагадаємо, що GreenPost постійно інформує суспільство про події навкола Ужанського НПП. Так, видання неодноразово повідомляло, що збитки через незаконні рубки в Ужанському нацпарку склали майже два мільйони гривень, а адміністрація Ужанського нацпарку саботує перевірки Державної екологічної інспекції.

Лист-звернення до Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова –завантажити.pdf (134 Кб)

Довідково:

Ужанський національний природний парк створено з метою збереження букових пралісів та старовікових лісів, інших природних комплексів і об'єктів Карпат вздовж польсько-словацько-українського кордону. Завдяки тому, що частина парку знаходилась за контрольно-сигнальною смугою, де діяв обмежений режим лісокористування, тут збереглися пралісові екосистеми, які є найціннішими природними об’єктами нацпарку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання45 хвилин тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитаннягодина тому
Тернопіль Прикордонна служба Артефакт
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання4 години тому
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора