«Крок до планетарного захисту»: у космос запущено зонд для захисту від астероїдів

2 хв на прочитання08 Жовтня 2024, 19:36
У Центрі управління ЄКА в Дармштадті співробітники спостерігають за запуском місії Hera. Фото: Андреас Арнольд/dpa

Падіння астероїда вважається головною причиною вимирання динозаврів і багатьох інших істот.

Місія Європейського космічного агентства (ЄКА) Hera для захисту від астероїдів була запущена в космос. Про це свідчать кадри прямої трансляції з центру управління ЄКА в Дармштадті. Зонд Hera стартував з Космічного центру імені Кеннеді у Флориді на борту ракети Falcon 9 приватної космічної компанії SpaceX, розповідає Die Zeit.

Заплановано, що Hera пролетить повз Марс і в грудні 2026 року, тобто через понад два роки, досягне місця призначення — це Диморфос, менша частина подвійного астероїда. Саме тут два роки тому приземлився зонд NASA Dart. Hera має дати відповіді на запитання, як саме виглядає астероїд зараз і наскільки він змістився зі своєї орбіти.

Результати можуть допомогти захистити Землю від руйнівних зіткнень з астероїдами в майбутньому. Це пов'язано з тим, що подібне зіткнення потенційно може відхилити астероїд, який рухається до Землі. Керування Hera здійснюється з центру управління в Дармштадті.

Директор ЄКА Йозеф Ашбахер сказав про «крок до планетарного захисту».

«Вперше в історії людства ми маємо можливість захистити планету», — додав директор центру управління Рольф Денсінг.

Однак, згідно з повідомленням, наразі науці не відомо про жодний астероїд, який міг би завдати значної шкоди Землі.

Падіння астероїда близько 66 млн років тому вважається головною причиною вимирання динозаврів і багатьох інших істот. У 2013 році астероїд розміром лише близько 20 м вибухнув над містом Челябінськ, де проживають мільйони жителів. Близько 1 500 людей були поранені вибуховою хвилею, переважно вибитим віконним склом.

Hera був спроектований і побудований всього за чотири роки. Зонд також має стати моделлю для Ramses (швидкої місії Apophis для космічної безпеки). Цей зонд може досліджувати астероїд Апофіс, коли той буде проходити повз Землю у 2029 році.

За даними ЄКА, Brocken, розмір якого становить близько 375 м, наступного разу пролетить повз Землю 13 квітня 2029 року на відстані лише 32 000 км. Для порівняння — відстань до Місяця в середньому становить 384 400 км, тобто більш ніж у 10 разів більше.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: