Догори
Дати відгук

Ковідні пальці ніг, які їх ознаки і що робити — інфекціоніст

Тож якщо пальці раптово посиніли, варто обов'язково показатися лікарю.

1 хв на прочитання07 Січня 2021, 14:37
Фото з Фейсбуку О.Луцької Фото з Фейсбуку О.Луцької
Поділитись:

Столичні лікарі дедалі більше зустрічають у своїй практиці такий симптом коронавірусу як ковідні пальці ніг. Особливо уважними слід бути з таким проявам дітям та підліткам, говорить київська педіатриня та дитяча інфекціоністка Олена Луцька.  

"Насправді, попри назву – COVID toes – стан цей може розвиватися на пальцях і рук, і ніг, але на ногах частіше. Починається все з того, що пальці набувають яскраво-червоного кольору. Потім він стає фіолетовим. Уражатися може різна кількість пальців: і один, і всі", —  розповіла у Фейсбуці медик.

Які симптоми ковідних пальців ніг? Найчастіше цей стан не викликає болю, а лише зміну кольору пальців.  За словами Луцької,  буває й так, що ковідні пальці ніг можуть проявлятися пухирями, свербінням і болем.

Фото з Фейсбуку О.Луцької

"Цей стан відкрили нещодавно. Тому про тривалість поки відомо небагато. У когось пальці лишаються такими протягом місяців, у когось – 10–14 днів. Вважається, що стан виникає внаслідок ураження судин  вірусом", — пояснює інфекціоністка.

Щодо  лікування ковідних пальціі ніг лікарка зазначила, що це явище не потребує лікування, лише спостереження. Але якщо людину турбують свербіж або печіння, лікар може призначити топічні стероїди.

Також важливо не пропустити аутоімунні захворювання. Тож якщо пальці раптово посиніли, варто обов'язково показатися лікарю.

До словалікар  вважає, що пік захворюваності на грип в Україні очікується в лютому.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.