Хлібобулочні вироби – одні з найважливіших продуктів харчування всіх жителів Землі упродовж багатьох тисячоліть. Виробники пропонують великий асортимент різновидів хліба, багато які з них мають унікальні властивості, про які треба знати перш, ніж купувати продукт, пише yizhainfo.
Користь і шкода без дріжджового хліба на заквасці досить очевидна, треба лише поглянути на етикетку, де перерахований вітамінно-мінеральний склад продукту. Калорійність такого хлібу знаходиться на низькому рівні, відсутність пекарних дріжджів, на думку ряду дослідників, може врятувати від зайвої стомлюваності і сприйнятливості до несприятливої дії довкілля.
Супротивники вживання дріжджів наводять дані експериментів, в ході яких була виявлена кореляція між цим продуктом і розвитком новоутворень. Шкоди може нанести хліб, в якому містяться так звані “дикі дріжджі”, які, за своїми властивостями, мало відрізняються від пекарних дріжджів, вони робляться з шишок хмелю або вербових лозин. Без дріжджовий продукт допомагає в профілактиці і лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, ефективно сприяє нормалізації травних процесів.
Хліб з пшеничного борошна багатий корисними речовинами, в житньому їх ще більше, але чистий житній хліб погано перетравлюється організмом. Найбільш “правильний” варіант, з точки зору балансу, здоров’я, це випічка, приготована з суміші пшеничного борошна першого або другого ґатунку, та з житнього. Дріжджовий хліб – досить калорійний продукт, його надмірне вживання може спровокувати ожиріння, проблеми з травленням.
Ще один важливий момент: хліб – швидкопсувний продукт харчування. Виробники, зрозуміло, зацікавлені в тому, щоб він зберігався як умога довше, зберігав товарний вигляд, з цієї причини йдуть на різні хитрощі, благо, сучасний розвиток хімічної промисловості дозволяє це робити. Багато хлібозаводів додають в тісто розпушувачі і стабілізатори, кількість яких не завжди контролюється. Найздоровіший продукт – той, який випечений вдома.
Сучасне кухонне устаткування, хлібопечі, дозволяють це робити без особливих витрат часу і сил.
Дріжджі – це один з видів одноклітинних грибів, мікроорганізмів. Вони здатні розмножуватися лише в сприятливому для них середовищі. Воно має бути рідким, і з температурою у 25-30 градусів. Живляться вони різними цукрами. При потраплянні в них повітря, цукор повністю ними поглинається. В результаті цього виходить пишна закваска, на якій власне і замішується тісто на хліб.
Якщо обмежити доступ кисню до дріжджів повністю, вони почнуть виділяти спирт. До уваги! Для випікання хлібобулочних виробів і виготовлення пива, використовуються дріжджі одного сімейства – сахаромицетов.
Цікаво знать! У малесеньких дозах дріжджі знаходяться на рослинах, їх листі і плодах. Особливо багато їх на тій рослинності, яка припала до душі попелюсі. Предостатньо дріжджів міститься у грунті, тому їх так багато саме на овочевих культурах.
Насправді існує деякі міфи про термофільні дріжджі, які використовуються для випічки:
кишечника, пригноблюючи її. Через це може з’явиться бактеріоз, який у свою чергу послабляє імунітет людини. Але варто згадати, що саме дріжджі продаються в аптечних пунктах, вони здатні зміцнити імунітет, привести в норму роботу кишково-шлункового тракту.