Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Ліки
  • Корвалол, який заборонено до застосування у США та Європі: чому цей препарат такий популярний і… шкідливий

Корвалол, який заборонено до застосування у США та Європі: чому цей препарат такий популярний і… шкідливий

Бабусі, у яких всі навколо наркомани і повії, стають такими саме завдяки таким препаратам, як корвалол.

2 хв на прочитання24 Березня 2022, 00:42
Поділитись:

Корвалол заборонено до застосування у США та Європі. До складу цього препарату входить фенобарбітал (люмінал) — компонент, що належить до групи психотропних речовин, здатних викликати залежність при тривалому вживанні. Однак у країнах СНД корвалол досі надзвичайно популярний у літніх людей. Про цю вкрай поширену наркотичну залежність, яка може конкурувати з героїновою, амфетаміновою та канабіоїдною, розповідає dosug.md. Залежність ця поширена переважно серед людей похилого віку, рідше людей середнього віку, переважно жінок.

Основна діюча речовина корвалолу — фенобарбітал — належить до групи барбітуратів. Барбітурати в чистому вигляді доволі популярні у молодих наркоманів. Трапляються і чисті барбітурові наркомани, хоча частіше барбітурати використовуються героїнниками для полегшення ломки. Однак фенобарбітал, розведений в етиловому спирті, при цьому вважається ліками, причому настільки безневинним, що його відпускають без рецепта всім охочим.

Корвалолом люди похилого віку полюбляють лікувати все — серце, нирки, болі в суглобах, безсоння, гіпертонію, тахікардію — загалом, весь свій «набір». Зрозуміло, що цей наркотик нічого не лікує (і при цьому має вкрай негативну дію на печінку, а також на ті самі серце, нирки, та інші органи, які ним «лікують»). Але біль і дискомфорт дійсно притуплює, до того ж створюючи у того, хто ужив, стан «мені все по цимбалах», як належить седативному засобі із групи барбітуратів. Звідси міцне звикання і часте вживання зі словами: «Я ж для здоров'я».

За тривалого вживання корвалол викликає сильну психологічну залежність. Не даючи такого кайфу, як опіати чи стимулятори, фенобарбітал викликає стан «каламутного пофігізму», до якого людина звикає і при виході з якого починає почуватися не у своїй тарілці. До того ж працює низка психологічних факторів: «це не наркотик, а безрецептурні ліки», «я лікуюсь, і всі мої знайомі по лавці біля під'їзду лікуються тим самим», «і взагалі яка може бути у нас наркоманія, ми ж не молодь!»

А тим часом усім відомі бабусі, що «поїхали», у яких всі навколо наркомани і повії, стають такими саме завдяки барбітуровій наркоманії. Що більше людина похилого віку вживає корвалол, то більш неадекватною стає.

Також ми розповідали, які пігулки не можна ділити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.