Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Кому війна, кому бізнес: на територіях, захоплених РФ за 2022 рік, наркотики коштують у 2,5 рази дорожче, ніж у самій Росії

Кому війна, кому бізнес: на територіях, захоплених РФ за 2022 рік, наркотики коштують у 2,5 рази дорожче, ніж у самій Росії

Після окупації ціни на наркотики зросли більш ніж у шість разів.

4 хв на прочитання29 Вересня 2023, 08:26
Поділитись:

У «нових регіонах Росії» (тобто на територіях, захоплених РФ за 2022 рік) наркотики коштують у два з половиною рази дорожче, підрахувала «Верстка». Наркоспоживач Вадим, який залишився в Маріуполі, розповів виданню, що після окупації ціни на наркотики зросли більш ніж у шість разів. За його словами, якщо раніше один грам альфи чи мефедрону можна було купити у ботах, починаючи з приблизно 400 грн, то зараз ціни на ці речовини починаються приблизно з 6000 рублів.

«На мою думку, ціни сольових не зламали. Як їх було багато, так і залишилося. Якось мутяться: хтось обманює, хтось заробляє», — розповідає Вадим.

«Верстка» не виявила готових закладок у прифронтових районах «народних республік». Але й це можна вирішити: так, оператор одного з луганських наркомагазинів на питання про відсутність закладок у прилеглому до лінії зіткнення Рубіжному запропонував кореспондентові забрати там спеціально зроблену для нього закладку з «сіллю». Він пообіцяв, що закладка буде готова за кілька годин після передоплати. Якщо замовляти від двох грамів, то ексклюзивну закладку оплачувати не потрібно.

Нові наркоторговці прийшли на окуповані території за російськими військами. Наприклад, уже з квітня 2022 року до Херсонської області «зайшли різного класу бариги з Криму, Краснодару та гірських районів», розповідає один із місцевих жителів, наркозалежний.

«Здебільшого вони барижили травою та хімкою. І по всіх місцевих чатах і каналах вони прямо палилися, шукали місцевих бариг і через кого цей товар можна продавати. Схеми були старі, в основному закладки трави та решти. Шукали відкрито по чатах, в оголошеннях так і писали, щоб до них не боялися йти працювати — возять, мовляв, зелені чоловічки, і вони самі в долі», — говорить він.

Троє людей, знайомих із ринком наркотиків у Херсоні, розповідають, як навесні 2022 року «люди у формі» ходили по місцевих продавцях психоактивних речовин і били їх, щоб ті здали канали закупівель та збуту.

«Мого знайомого на підвал забирали. Не били, в основному ж струмом катували. Я знаю, що в Голій Пристані так само ті, що прийшли, віджимали наркоту у місцевого торговця. Катували його, щоби здав канали постачання, щоб самим торгувати. Він не каже, що саме їм розповів. Але ребра вони йому й руки-ноги зламали, відібрали джип і викинули помирати надвір», — говорить один з мешканців, котрі втекли з-під окупації.

Цю інформацію підтверджує джерело «Верстки», офіцер ВДВ.

«Коли ми зайшли до Херсона, у перший же тиждень туди заїхала бригада „фбсів“ із Криму. Всі продавці наркотиків і магазини їх насправді менше цікавили. Це радше оскільки-остільки. Але треба було під свій контроль перебирати весь кримінал, у тому числі й цих. На підвал до нас привозили таких чортів. Не знаю, про що вони домовлялися, але всі виходили», — говорить він.

З липня 2022 року до Херсонської області почали завозити героїн.

«Герич, причому дуже жорсткий. Самі чоловічки від нього померли. Було прямо багато таких випадків. Ще і солдати, і наші місцеві багато труїлися хімкою, там такий склад був, що мало не дохли на місці», — розповідає один із місцевих наркоспоживачів.

«Наркотиків у Херсоні було багато, як і бухла. Що після захоплення, що зараз, після визволення. Як вживали російські військові? Офіцери шукали закладки, у яких більше хімія продавалася. А молодші цигани траву купували. Ті її відкрито продавали військовим на Центральному та Дніпровському. Тупо разом із цигарками барижили. І почали ціни задирати, доходило до того, що грам трави був удвічі дорожчим, ніж до 24 лютого», — говорить житель Херсона.

На херсонський наркоринок влітку 2022 року зайшли наркоторговці з «народних республік». У червні інтернет-магазин наркотиків під назвою «Республіка» почав роздавати у Херсоні «пробники» альфа-PVP через український наркофорум RCclub та закриті чати у Телеграмі. До кінця літа в боті «Республіки» з'явилися закладки із синтетикою в Херсоні — магазин пропрацював у місті аж до його деокупації.

Натомість «Республіка» досі продає наркотики в Мелітополі і Бердянську, які перебувають під контролем російської армії.

Також ми писали, що «більшість хворі на наркоманію»: російські солдати вживають наркотики на війні в Україні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023