Догори
Дати відгук

Комахи з власним "тепловізором": як комарі шукають здобич

Дослідник з'ясували, що комарі полюють на людей завдяки тепловим сигналам в інфрачервоному діапазоні.

1 хв на прочитання13 Вересня 2024, 11:12
Поділитись:

Дослідники з'ясували, що комарі "полюють" на людей завдяки тепловим сигналам, які вони вловлюють в інфрачервоному діапазоні. Виходить, комахи мають власні "тепловізори", пише Popular Science.

Науковці вивчали вид комарів Aedes aegypti. Ці комахи здатні поширювати віруси, які спричиняють понад 100 000 випадків вірусу Зіка, жовтої лихоманки, лихоманки денге тощо на рік.

Вчені вже тривалий час вивчають, як комарі знаходять людей. Вдалось з'ясувати, що збирають інформацію про навколишнє середовище, отриману за допомогою кількох органів чуття на різних відстанях. Серед них - 

Людей знаходять за вуглекислим газом з видиху, запахом, за допомогою зору, конвекційного тепла від шкіри та вологості від тіла. І якщо зір у наборі "датчиків" комахи працює найслабше, то "тепловізор" дістає на відстань до 75 сантиметрів. Отже, від укусів комах страждають у першу чергу не ті, в кого "солодким пахне кров", як люди вважали раніше, а в кого гарячіше тіло.

Науковці присвячують стільки часу вивченню комарів виду Aedes aegypti, бо ті розносять збутників небезпечних хвороб. Раніше вчені запропонували вимкнути комарам слух, щоб зменшити їхню популяцію. Бо самці комарів знаходять самок, орієнтуючись на слух. Британські біологи визначили рецептори, необхідні для оброблення цих звуків. І показали, що їх можна відключити, перешкоджаючи спарюванню та розмножуванню розносників інфекції.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost