Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Коли справді обидві руки ліві: хто такі амбідекстри й амбісіністри та як визначити провідну півкулю мозку

Коли справді обидві руки ліві: хто такі амбідекстри й амбісіністри та як визначити провідну півкулю мозку

13 серпня — Міжнародний день шульг.

7 хв на прочитання13 Серпня 2024, 07:32
Зображення створено ШІ Зображення створено ШІ
Поділитись:

13 серпня відзначають Міжнародний день шульг. Але є люди, в яких, як у приказці, справді «обидві руки ліві» — як і ті, в кого обидві праві. Як це виявити і що це міняє? Про це розповідає портал «Здорові люди».

За що відповідає провідна рука?

Отже, ліва півкуля відповідає за мовлення, читання та письмо. Люди з лівою провідною півкулею добре запам'ятовують дати та події, у них розвинене логічне мислення, очевидні аналітичні здібності. Таких людей на планеті близько 80 %, це правші.

Ті ж, у кого активніша права півкуля, швидше покладаються на свої відчуття, мислять образами, їм близький символізм.

Це шульги — здебільшого творчі, неординарні особистості, котрим голос серця важливіший за голос розуму.

Але є і третій тип — амбідекстри (від латів. ambi — «обидва» і dexter — «правий», тобто коли обидві руки — «праві»). Це означає, що в неї провідна рука і права, і ліва — обома володіє добре. Відповідно, обидві півкулі його мозку розвинені однаково. Ці унікуми здатні успішно як виконувати творчі завдання, так і справлятися з точними науками.

Здавалося б, подібний феномен — подарунок долі, але на практиці такі діти можуть відчувати складнощі у навчанні, у взаєминах з однолітками, у них важче проходить становлення мови, нерідко виникають психологічні проблеми.

Плюси та мінуси амбідекстрії

Всі діти при народженні мають однаково розвинені обидві півкулі мозку. Симетрія втрачається приблизно до чотирьох років не без допомоги дорослих, які формують у дитини навички самообслуговування.

Треба розуміти, що навіть добре розвинена дрібна моторика обох рук не гарантує, що ваша дитина — геній із мозком Ейнштейна. Будь-які таланти й особливості потрібно розвивати, працювати над ними. І якщо в цьому досягти успіху, то життя амбідекстра може бути успішним і цікавим.

Знання та навички з різних, часом полярно протилежних галузей допоможуть стати універсальним фахівцем у будь-якій професії.

Нестандартне мислення, оригінальний підхід до виконання завдань цінуються у багатьох сферах.

Ідеально, якщо ці якості поєднуються з раціональністю, вмінням прогнозувати результат, а також здатністю контролювати свої емоції та знаходити спільну мову у колективі.

На жаль, амбідекстри досить вразливі. У дитинстві вони часто відволікаються, не можуть довго концентруватися на чомусь одному.

Нездатність зосередитись на засвоєнні матеріалу нерідко призводить до проблем у навчанні. Вони швидко втомлюються, можуть перестати працювати, коли їм захочеться відпочити, незважаючи на дедлайни та зобов'язання — дається взнаки відсутність самоконтролю. У цьому чи продовжать розпочате, залежить від рівня розвитку вольових якостей і характеру.

Одна з характерних рис — дратівливість. Із будь-якого приводу можуть втратити самовладання, розлютитися. Часта зміна настрою й імпульсивність, емоційна та фізична неврівноваженість свідчать також про гіперактивність дітей з амбідекстрією.

Важко проходить підлітковий період.

Великий обсяг інформації, що надходить у мозок, нерідко призводить до тривалих і сильних головних болів.

Через знижену успішність школярі починають бунтувати проти зобов'язань відвідувати заняття, не хочуть іти на контакт, поводяться зухвало.

Психіатр з Оксфорда Тімоті Кроу у своїх дослідженнях зазначив серед іншого, що люди, які пишуть двома руками, схильні до шизофренії частіше, ніж лівші та правші.

Що робити батькам дітей-амбідекстрів?

Приблизно кожна 100-та дитина — амбідекстр.

Незважаючи на значну кількість недоліків, фахівці визнають, що рівень розвитку таких дітей безперечно вищий за інших.

Головне, що потрібно знати батькам амбідекстрів: якщо природа наділила вашу дитину двома активними півкулями, то не варто втручатися, краще організуйте умови для розвитку.

Ретельно вивчивши особливості феномена, ви зможете легше знаходити спільну мову з дитиною та грамотно коригувати негативні прояви амбідекстрії.

Так, під час сплесків гіперактивності марно закликати до розсудливості та вимагати заспокоїтися. Тим більше не варто кричати на дитину чи карати — це не допоможе, а навпаки, віддалить вас одне від одного.

Дорослим потрібно демонструвати вміння справлятися з емоціями, зберігати спокійний і доброзичливий тон голосу.

Головне — будьте за можливості поруч і намагайтеся тримати дитину в полі зору. Згодом ваші спроби спрямувати його енергію в мирне русло принесуть плоди, і вона набагато краще контролюватиме себе.

Незважаючи на швидку стомлюваність і нездатність концентруватися на дрібницях, амбідекстри можуть швидше й легше за однолітків засвоювати навчальний матеріал. Якщо педагог не зацікавить їх неординарними додатковими завданнями, то незабаром їм стане нудно, і бажання вчитися зійде нанівець.

Важливо не розділяти завдання на творчість і точні науки, це має бути якийсь мікс, спрямований на розвиток обох півкуль, аби не збільшувати різницю у формуванні типів мислення.

Амбісіністр: і не правша, і не лівша

Повна протилежність амбідекстрам — люди з амбісіністрією, які погано володіють обома руками (від лат. ambo — «обидва» і sinistro — «ліва рука», дослівно — «дві ліві руки»).

При цьому явищі обидві півкулі мозку однаково погано відповідають за здатність людини діяти руками.

Уроджених амбісіністрів ще менше, ніж амбідекстрів, у більшості це набута проблема.

Причиною може бути хвороба чи травма, що пошкодила півкулю, яка відповідає за провідну руку (тоді як друга — непровідна від народження).

Тяжка фізична праця також може призвести до серйозного порушення дрібної моторики.

Окремо варто згадати лівшів, яких роками перевчали на правшу.

Батьки та педагоги зробили цим ведмежу послугу, змушуючи дитину йти проти природи, сприяли розвитку амбісіністрії.

Силоміць вироблену звичку працювати правою рукою в дорослому віці прибрати вкрай важко, та й мало хто до цього прагне. У результаті людина живе з нереалізованим потенціалом, відчуває внутрішні суперечності та проблеми у професійній сфері.

Втім, амбісиністрія цілком виправна, але знадобиться багато часу та праці, численні тренування та жорсткий самоконтроль.

Визначення провідної руки: тести

Тест 1.

Перед вами анімована оптична ілюзія, створена японським веб-дизайнером Нобуюкі Каяхара у 2003 році.

Перш ніж почати вивчати ролик, постарайтеся розслабитись.

Тепер уважно дивіться: у який бік обертається танцівниця? Якщо за годинниковою стрілкою, то, ймовірно, у вас домінує ліва півкуля. Якщо ж ви бачите стійке обертання тільки проти годинникової стрілки — отже, у вас домінує права півкуля.

А може, вона змінює напрямок обертання і крутиться то в один, то в інший бік? Автор тесту припускає, що це ознака амбідекстрії.

Тест 2.

Візьміть папір і два олівці. Спробуйте одночасно писати те саме слово в один бік або в різні, не має значення.

Якщо відразу або через кілька хвилин тренування у вас виходять відносно рівні слова, що читаються — значить, ви знайшли в себе ще одну ознаку амбідекстрії.

Класичні правші та лівші не можуть писати обома руками відразу: ведуча рука пише, інша ж виводить каракулі. Одночасно контролювати письмо обох рук можуть лише амбідекстри.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення створено ШІ
Біолог розповів про ведмедів-«наркоманів» у США: вони вдираються в будинки, чуючи «речовини»
2 хв на прочитанняВчора
Акція Фібі Пламмер та Анни Холланд у Національній галереї у Лондоні у жовтні 2022 року. Фото: Just Stop Oil/PA/dpa/picture alliance
Екоактивістки, які облили супом картину Ван Гога, отримали тюремні терміни
2 хв на прочитанняВчора
Зображення створено ІІ
Скляний будиночок на дачі власноруч: поради й ідеї (ВІДЕО)
3 хв на прочитанняВчора
Фото: Bild
Каналізаційні відходи обдали автомобілі, мотоциклістів і пішоходів: у Китаї з труби, що лопнула, вдарив гігантський фонтан
1 хв на прочитанняВчора
Може стати найсильнішим і найбільшим у регіоні за більш ніж рік: Ураган «Хелен» обрушився на США (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
Запіканка з макаронів із куркою та помідорами — ідеальний варіант як для родинної вечері, так і для зустрічі гостей
1 хв на прочитанняВчора
Бразилія боїться розливу нафти з нацистських кораблів
5 хв на прочитанняВчора
Три з чотирьох офіціанток піддаються сексуальним домаганням на Октоберфесті — ось що з цим вирішили зробити
1 хв на прочитання27 Вересня 2024