Вєтрова Влада2 хв на прочитання19 Березня 2022, 06:30
Центр громадського здоров’я надав поради, які допоможуть зберегти їжу безпечною для вживання за умов відсутності електроенергії.
Якщо дотримуватися цих порад, то можна продовжити строк придатності їжі без наявності електроенергії.
- Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері.У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче.
- Підготуйтеся до надзвичайної ситуації.Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за 4°С або нижче, якщо доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або лід.
- Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. У такому стані продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
- Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику, додаючи додаткове джерело холоду.Не вживайте їжу, якщо температура вище 4°С. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
- Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.
Чого не варто робити?
Ніколи не куштуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їхні залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.