Догори
Дати відгук

Колір сперми може розповісти про проблеми зі здоров’ям — лікарі

Якщо сперма змінила колір і він зберігається більше 7 днів, потрібно відвідати уролога чи андролога.

2 хв на прочитання10 Вересня 2023, 01:21
Поділитись:

Якого кольору має бути чоловічий еякулят? Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Сперма — це рідина, що виділяється при еякуляції чоловіка. Спочатку виділяється передеякулят, а коли чоловік досягає оргазму, «вистрілює» сім’я. Сперма складається з насіннєвої плазми і сперматозоїдів, що перебувають у цьому середовищі. Спермоплазма — це суміш виділень статевих залоз, що є водою, в якій розчинені хімічні речовини (органічні та неорганічні). До її складу входять білки, жири, гормони, ферменти (лактатдегідрогеназа, кисла фосфатаза), вуглеводи, мінерали, селен, цинк, вітаміни, лимонна кислота.

Зазвичай сперма сірувато-білого кольору, іноді трохи прозора. Буває, що у здорової людини вона несильно жовтіє — наприклад, із віком або якщо з'їсти напередодні продукт, багатий на сірку (банани, броколі, цибулю, часник). Колір сперми у кіно несправжній.

Еякулят здатний змінювати колір через нешкідливі причини, але є варіанти, що вказують на проблеми зі здоров'ям. Ось приклади:

1) Жовтий колір сперми. Найчастіше таке буває через білі кров'яні клітини (лейкоцити) і бактерії. Це відбувається при запаленні простати, аутоімунних хворобах та інфекціях, що передаються статевим шляхом. Іноді сперма жовтіє через пігмент білірубіну, який потрапляє в кров при жовтяниці.

2) Зелений колір сперми. Він також буває через бактерії та лейкоцити. Найчастіше зустрічається при інфекціях, що передаються статевим шляхом.

3) Червоний та коричневий кольори сперми. Ці відтінки говорять про наявність у спермі крові, але лякатися відразу не варто. Найчастіше причина нешкідлива: наприклад, так майже завжди буває після біопсії простати чи через інтенсивний секс або мастурбацію, яка призвела до мікротравм. Окрім того, кров може потрапити до сперми через підвищення судинного тиску.

4) Чорний колір сперми. Він зустрічається дуже рідко і також може бути пов'язаний із кров'ю, яка поєднується з киснем і окислюється. Інша причина — травми спинного мозку. При цих станах уражаються насінні пухирці, які відповідають за вид сперматозоїдів.

Якщо сперма змінила колір і він зберігається більше 7 днів, потрібно відвідати уролога чи андролога. Лікар призначить аналізи та план лікування.

Тимчасом кардіолог розповідає про простий спосіб подвоїти кількість сперматозоїдів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.