Догори
Дати відгук

Книга - найвірніший друг: розширюйте коло друзів у День читання книг

6 вересня світова спільнота відзначає День читання книг

5 хв на прочитання06 Вересня 2024, 11:19
ФОТО: ілюстративне ФОТО: ілюстративне
Поділитись:
  • Без книги - як без сонця, і вдень темні віконця.
  • Будеш з книгою дружити – буде легше тобі жити.
  • Будеш книги ти читати - будеш все на світі знати.

Не ми сказали – народ каже. І заповідає нащадкам: багато читати, свого не цуратись і чужому научатись.

6 вересня світова спільнота відзначає День читання книг. Свято, створене інтелектуалами, для того, щоб інтелектуалів ставало чимраз більше. Зокрема, щоб підбадьорити тих, хто любить читати, наголосити на важливості читання, стимулювати людей придбати нову книгу для власної чи публічної бібліотеки або просто сходити до книгозбірні.

Коли стали з'являтися електронні книги і програми для читання на смартфонах, багато експертів твердили, що місце паперовій книзі тепер - хіба у книгозбірні чи на поличці у букініста. Та минуло 10 років, і тільки в Україні "Книжкові арсенали" та "книжкові Миколаї" показують, що хліб фізичний не витіснив духовні та інтелектуальні смаколики з життя наших громадян. Книга у суспільстві все так же має велику пошану. А з революцією у сфері мовного контенту стрімкого відродження зазнає українська книга.

Читання – це не просто слова на папері. Це портал у нові світи, де оживають герої, стрімко розвиваються пригоди, з'являються друзі і розкриваються карколомні таємниці. Для шанувальників книжок велика кількість літер – не проблема, а навпаки – радість.

З чим можна порівняти радість читача, який тримає у руках нову книгу?  Неважливо, щойно придбану, взяту в бібліотеці чи позичену на кілька днів від знайомого.. Можливо, схожі емоції відчувають шопоголіки, несучи у пакеті додому обновку і мріючи про момент, коли нарешті можна буде її одягнути, поміряти перед дзеркалом, покрасуватися у ній, вразити інших своїм зовнішнім виглядом. Може, подібне переживають гурмани, коли перед ними з'являється тарілка з некоштованими ще делікатесами, а в руках, як весла, вже міцно затиснуті виделка й ніж..

Паралелі можна проводити довго. Та ось вам вислів, справедливість якого багатократно доводить життя: ті, хто читає книжки, завжди керуватимуть тими, хто дивиться телевізор.

Трохи цікавого про читання:

  • Людський мозок непридатний для процесу читання від природи. Якщо мовленнєва навичка — це природний процес, якому ми здатні самі навчитися, то читанню можна тільки навчити. По суті, читання становить собою подобу інтерфейсу, який повністю перебудовує мозкову діяльність, раніше не пристосовану для аналізу письма. Для того щоб ми з вами могли навчитися читати, мозку доводиться перекваліфікувати зорову кору й веретеноподібну звивину. Саме в цьому місці зберігаються всі наші мовні знання. Нейробіологи називають його «поштовою скринькою», і вона активна лише в тих, хто вміє читати.
  •  
  • Читання викликає емпатію й фізичні відчуття. 2013-го року в американському дослідному Університеті Еморі провели цікавий експеримент, під час якого вчені за допомогою МРТ аналізували діяльність мозку читачів. Дослідження показали, що читання активізує роботу центральної борозни головного мозку, нейрони якої перетворюють роздуми в емоційні та фізичні відчуття. Більш того, нейронні зміни зберігають ефект іще деякий час: іноді від одного до п’яти днів і більше. Це означає, що книги впливають на наше життя й мислення не тільки в процесі читання, а й після його завершення.
  •  
  • Читання для задоволення і для роботи — це не одне й те саме. Учені Оксфордського університету на чолі з лінгвістом Наталі Філіпс, аналогічно до своїх американських колег, досліджували фізіологію сприйняття мозком людини одного й того ж тексту в різних умовах. На МРТ було чітко видно активізацію відділів мозку, які відповідають за задоволення, під час читання оповідання в розслабленій атмосфері, для себе. Коли учасників експерименту попросили аналізувати текст, основна робота відбувалася в тих відділах, які відповідають за концентрацію та аналіз.
  •  
  • Процес читання друкованого тексту не має нічого спільного з читанням з екрана. Для того щоб прочитати текст з екрана і з паперової сторінки, необхідні різні когнітивні навички. Обробка друкованого тексту полягає в тому, що наші очі переходять від одного слова до другого, з одного рядка — на наступний. При цьому мозок не зупиняється на службовій розмітці та словах, він вловлює тільки ключові слова та фрази. Читаючи книгу, ви несвідомо тримаєте її на оптимальній відстані, запам’ятовуєте місце, на якому зупинилися, і перегортаєте сторінку. А мозок в цей час зайнятий складанням букв у слова, обмірковуванням сенсу й сюжету. У процесі читання текстів на веб-ресурсах, мозку доводиться відволікатися на рекламні банери, скролінг (перегортання вгору-вниз), а ще увага постійно відволікається на електронні повідомлення та інші функції ґаджетів. Тобто увага розсіюється, а сенс вислизає. Через це мозок швидко перевтомлюється, а людині доводиться перечитувати текст кілька разів, щоб зрозуміти сенс.

Для багатьох людей читання – це найкращий вид відпочинку. Доєднуйтеся до фанклубу читачів і відкривайте собі світ щоразу по-новому.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Зображення згенеровано ШІ
Тектонічні плити почали рухатися: у Хмельницькому й Одесі відчули відлуння землетрусу, який стався у Румунії
1 хв на прочитаннягодина тому
Розі у свій 32-й день народження торік. Фото: Newsquest/SWNS
Найстарша кішка у світі померла у віці, еквівалентному 152 людським рокам
1 хв на прочитання3 години тому
Черга за чистою питною водою у Венесуелі. Фото: picture-alliance/dpa
Нестача води в містах: які є шляхи вирішення цієї проблеми?
6 хв на прочитання4 години тому
Затоплений район міста Глухолази, Польща, 15 вересня 2024 року. Фото: Reuters
Польща пішла під воду: ось що в сусідній країні накоїв циклон «Борис» і як люди справляються з наслідками (ФОТО)
3 хв на прочитання5 годин тому
З вулиць Чернігівщини зникли горобці - у причинах розбиралися екологи
1 хв на прочитання7 годин тому
На Черкащині майже добу горить ліс, до медиків звернулись уже шестеро людей
1 хв на прочитання8 годин тому
Оперативна інформація щодо ситуації на річках Сейм та Десна станом на зараз
3 хв на прочитання8 годин тому
В Австрії тисячі ластівок загинули через безперервні дощі
1 хв на прочитання9 годин тому
Більше з GreenPost
Осінній пиріг зі сливами і корицею
Що приготувати зі слив: осінній пиріг зі сливами і корицею
1 хв на прочитання22 хвилини тому
Фото: Міненерго
Україна закликає МАГАТЕ вжити заходів для припинення атак на цивільну енергетичну інфраструктуру та звільнення ЗАЕС
1 хв на прочитання2 години тому
Львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози.
ФОТО: ПЕРШЕ ТМО
Пухлина досягла 8 см: львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози
1 хв на прочитання5 годин тому
В Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
Для підтримки ментального здоров'я та вирішення соціальних питань в Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
3 хв на прочитання6 годин тому
Несподіваний убивця: у Британії назвали найсмертоноснішу домашню тварину — ви теж не раз із нею зустрічалися
8 хв на прочитання10 годин тому
Собака "викрила" білизну пасажира потяга «Перемишль – Київ» набиту гашишем
1 хв на прочитання11 годин тому
Стоматологічну допомогу в Україні можна отримати безоплатно: роз’яснення НСЗУ
2 хв на прочитання11 годин тому
Озон відіграє критичну роль у захисті життя на Землі та чому людство працює над його відновленням
3 хв на прочитання12 годин тому