Догори
Дати відгук

Кліматологи попередили про майбутнє катастрофічне зростання рівня Світового океану

Зміни у циркуляції води спричинені зсувами вітрів та пов'язані зі зміною клімату.

1 хв на прочитання04 Серпня 2022, 20:17
Поділитись:

Вивчення льодовиків на Південному полюсі показало справжні масштаби майбутньої катастрофи планети Земля. Уникнути їх можна лише одним способом — скоротити викиди парникових газів до нуля в найближчі 30 років.

Дослідження кліматологів Лаури Еррайс-Боррегеро та Альберто Гарабато показує, що зміна циркуляції води у Південному океані може поставити під загрозу стабільність льодовиків Східної Антарктики. Крижаний щит, що знаходиться там, є найбільшим у світі, пише «НВ».

Зміни у циркуляції води спричинені зсувами вітрів та пов'язані зі зміною клімату. В результаті потепління води та підвищення рівня моря можуть завдати шкоди морському життю та створити загрозу прибережним поселенням людей.

Це дослідження було зосереджено на шельфі, в районі, відомому як підльодовиковий басейн Аврора в Індійському океані. Це область замерзлого морського льоду, що є частиною льодовикового щита Східної Антарктиди.

Від того, як цей басейн відреагує на глобальне потепління, залежить рівень води в океані по всій планеті. Якщо крига повністю розтане, глобальний рівень моря підніметься на 5,1 метра.

Більшість басейну знаходиться нижче рівня моря, що робить його особливо чутливим до танення океану. Це пов'язано з тим, що глибокі шари води вимагають нижчих температур для замерзання, ніж мілководдя.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost