«Карантинний» продукт № 1 у ціні може злетіти до 60 грн — експерт

2 хв на прочитання21 Вересня 2021, 10:44
pixabay

Фізіологічна щорічна норма гречки для людини становить приблизно 7 кг.

Виконавчий директор Міжнародної Асоціації гречки Сергій Громовий приголомшив прогнозом ціни на «карантинний» продукт № 1 гречку. За його словами, до кінця цього року гречка в Україні, яка і так коштує в середньому 50 грн/кг, може подорожчати на 20–30 %, до 60–65 грн/кг, повідомляє UBR.

Як вважає Громовий, головна загроза зараз — перекриття імпорту продукції з РФ, що спровокує дефіцит цієї культури у нас.

«У Росії поки йдуть жнива, але — за попередніми даними — великого врожаю в них не очікується. Картина буде зрозуміла через місяць. Великих обсягів на експорт у них просто не буде. Значна ймовірність, що вони знову заборонять вивіз гречки із країни. І тоді вже ми відчуємо істотний дефіцит», — зазначив Громовий.

Експерт стверджує, що Україна вирощує тільки половину необхідного обсягу цієї крупи — всього 100 тис. тонн із необхідних 200 тис. Фізіологічна щорічна норма гречки для людини становить приблизно 7 кг. Помноживши цю норму на кількість населення (30 млн осіб), ми і отримаємо ті самі 200 тис. тонн, підрахував Громовий.

Експерт говорить, що українці цієї норми давно не споживають. І сьогодні людина  споживає  трохи більше 3 кг на душу населення.

«Помноживши цей показник на ті ж 30 млн, ми отримаємо загальний обсяг фактичного споживання в 100 тис. тонн. Зараз гречка в середньому в Україні коштує 50 грн/кг. Але якщо буде дорожчати і далі, тих самих 100 тис. тонн точно буде вистачати для покриття попиту», — додав він.

До слова, чоловік у Нікополі вирощує інжир, ягоди якого важать понад 100 грамів (ВІДЕО).

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: