Вчені з Університету Макмастера в Гамільтоні (Канада) в результаті великомасштабного дослідження з'ясували, які продукти харчування позитивно впливають на серцево-судинну систему.
Дослідники дійшли висновку, що для серця корисні молочні продукти, м'ясо та здорові продукти з високим вмістом жирів. Примітно, але раніше названі компоненти, навпаки, рекомендувалося уникати тим, хто стежить за здоров'ям серцевого м'яза.
– Наші результати показують, що молочні продукти корисні для здоров'я серця та сприяють довголіттю. Це відрізняється від нинішніх рекомендацій дієтологів, - заявив один із авторів роботи Салім Юсуф.
Наукова група провела дослідження за участю 218 тисяч осіб у понад 50 країнах. Пацієнтів розділили п'ять груп залежно від складу їх раціону. Виявилося, що учасники, які вживали багато фруктів, овочів, горіхів, бобових, риби, м'яса та молочних продуктів, мали найнижчий ризик розвитку серцево-судинних захворювань і передчасної смерті.
При цьому з'ясувалося, що натуральні молочні продукти та неперероблене м'ясо корисні для серця. При цьому вчені підтвердили, що в здоровій дієті має бути обмежене споживання рафінованих вуглеводів, позбавлених майже всієї клітковини, вітамінів і мінералів.