Давно відомо, що куріння кальяну — небезпечна розвага, яка нічим не краща за цигарки. Але в контексті пандемії, слід нагадати, що окрім герпесу, туберкульозу, гепатиту А й іншого непотребу через кальян можна ще й захворіти на COVID-19.
Про загрозу куріння кальяну під час карантину у Facebook написала колишня міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун.
Зокрема, вона зауважила, що у Німеччині було зафіксовано спалах 36 випадків COVID-19, які пов’язують з курінням кальяну в барі. З ними контактували понад 300 людей, серед яких були діти та підлітки, яких потім ізолювали на карантин.
"Одноразові мундштуки, які пропонують в кальянних барах, не більше, ніж омана безпеки захисту від інфекції. Адже є ще трубки й резервуари з водою, де можуть накопичуватися патогени. Навіть, якщо їх ретельно дезінфікуватимуть після кожного з гостей бару, курці кальяну шерять мікробів з усіма, з ким розкурюють його. Особливо, коли смачно видихають кальянний дим у повітря", - говорить Супрун.
Вона також нагадала, що представники Національного інституту здоров’я в журналі Канадської медичної асоціації нещодавно опублікували відкритий лист, де звертають увагу на те, що куріння кальянів становить загрозу непропорційного підвищення частоти COVID-19 серед молоді.
"Вони назвали кальяни ідеальним способом передачі нового вірусу. Дим кальяну, як і куріння звичайних чи електронних цигарок, робить дихальні шляхи вразливішими до респіраторних інфекцій та погіршує перебіг захворювання", - наголошує Уляна Супрун.
На її думку, навіть без пандемії, є безліч причин відмовитися від куріння кальяну. Зокрема, якщо згадати, що година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет, а дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки, які в тому числі притаманні диму цигарок. Люди, які вживають кальян протягом пів години, отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі — гіпоксію.
Як відомо, Україна продовжує встановлювати антирекорди за кількістю нових випадків COVID-19.