Догори
Дати відгук

Кабмін дозволив вугільним теплоелектростанціям травити українців — екоактивісти

Додатків до рішення уряду немає на жодному офіційному порталі.

2 хв на прочитання30 Листопада 2021, 09:36
Фото: Дзеркало тижня Фото: Дзеркало тижня
Поділитись:

Минулої середи український Уряд прийняв рішення про внесення змін у Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок ТЕС та ТЕЦ. І як стверджують екоактивісти, йдеться про те, що понад 40 % установок, які мали вже з наступного року встановлювати очисне обладнання, можуть цього не робити по 3–5 років.

«На жаль, Міністерство енергетики України, нам із вами відмовили в їх врахуванні. А потім ми дізналися про, на наш погляд, зраду інтересів довкілля, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, яке погодило проєкт таких змін і не надало навіть зауважень», — ідеться в дописі. 

Активісти дізналися, що:

  • уряд прийняв зміни до НПСВ, але які саме — ніхто не бачить, бо додатків немає на жодному офіційному порталі. Очевидно Кабмін став на бік власників установок, 75 % яких належать корпорації ДТЕК і дозволив понад 40 % установкам не встановлювати ще по 3–5 років очисне обладнання;
  • протягом шести місяців Міненерго разом з іншими зацікавленими ЦОВВ має розробити та подати на затвердження КМУ проєкт акту про обмін  обсягами викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря. Тобто тепер, наприклад, якщо установка на сході хоче викидати більше гидоти, ніж передбачено планом, то вона забирає такі обсяги в установки на заході та викидає на голову людям в іншій частині України. Варто зауважити, що такої практики в європейських країнах немає;
  • протягом трьох місяці Міненерго разом із комісією з держрегулювання у сфері енергетики, Мінфіном мають розробити та подати на затвердження КМУ проєкт акту про визначення порядку та джерел фінансування НПСВ.

«Впевнена, що дива не сталося, і Кабмін вирішив на користь власників установок, 75 % яких належать корпорації ДТЕК і дозволив понад 40 % установкам не встановлювати ще по 3–5 років очисне обладнання, — заявила співзасновниця  Saveecobot  і директорка SaveDnipro Ірина Черниш. — Майже всі бажання власників вугільного бізнесу виконано, крім одного — перенесення строків фінальної екологізації, яка має настати 2033 року. І тут я хочу подякувати всім, хто об’єднався на захист НПСВ. Це невеличка, але перемога».

Активістка також нагадала, що  без прийняття низки рамкових законів у сфері екологічного контролю (3091) та промислового забруднення (6004-2) Україна  так і буде перебувати  в заручниках у промислово-фінансових груп і їхніх комерційних інтересів.

До слова, на Закарпатті інвестують 80 млн євро у будівництво сміттєпереробного заводу за новою технологією «комбітех».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитанняВчора
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитанняВчора