Догори
Дати відгук

Ізраїль не заперечує наявність у себе ядерної зброї — ось про що йдеться

«Зброя останньої надії».

3 хв на прочитання10 Жовтня 2023, 01:21
Поділитись:

За різними оцінками, Ізраїль сьогодні має від 80 до 190 ядерних боєголовок і ядерну тріаду — носії повітряного, наземного та, ймовірно, навіть морського базування. Ізраїль не визнає, але й не заперечує наявність у себе ядерної зброї. Він підписав, але не ратифікував договір про заборону ядерних випробувань та не підписав договір про його нерозповсюдження (ДНЯЗ), розповідає хімік Сергій Бесараб.

Ідеться про те, що в Ізраїлі є легководний реактор басейнового типу IRR-1 на 5 МВт. Розташований він у дослідному центрі «Нахаль Сорек» поблизу населених пунктів Пальмахім та Явні.

«Реактор це на 100 % мирний і перебуває під контролем МАГАТЕ просто як ЗАЕС. Під час вчорашньої ракетної атаки до дослідницького центру ракети долетіти змогли (кажуть про +/- десяток штук). Але якихось значних ушкоджень, на щастя, не завдали. Благо реактор накритий 30-метровим ковпаком із викривлених бетонних смуг», — говорить Сергій Бесараб.

Наслідки ракетної атаки 7 жовтня. Значком ☢ відзначено приблизне розташування центру «Нахаль Сорек»

Тимчасом основним центром ізраїльського атомтеху є дослідницький центр Негева, розташований у пустелі Негев на схід від міста Dimona. Повітряний простір над ним закритий для всіх літаків, а територія навколо нього обгороджена та посилено охороняється. Під час Шестиденної війни 1967 року ізраїльська ракета збила ізраїльський винищувач Mirage III, який заблукав і випадково пролетів над Дімоною. 1973 року ізраїльські винищувачі збили рейс 114 авіакомпанії Libyan Arab Airlines, що пролетів над забороненою зоною.

Проте в останні роки ситуація з безпекою Негева погіршилася, розповідає хімік. Наприклад, у 2004 році ізраїльська влада превентивно роздавали тисячам жителів прилеглих територій таблетки йодиду калію. А у 2012 році Комісія з атомної енергії Ізраїлю ухвалила рішення тимчасово зупинити реактор через небезпеку атаки з боку Ірану. У 2012 та 2014 році ХАМАС кілька разів безуспішно обстрілював Центр, а 2021 року сюди навіть майже долетіла сирійська ракета.

З 1963 року в Центрі працює (не під контролем МАГАТЕ) важководний дослідний реактор IRR-2 потужністю 28 МВт. Будівництво почалося в 1958 році за активної допомоги Франції. Про наявність ядерного реактора Ізраїль оголосив ще 1960 року. Вважається, що до 1967 завдяки йому ізраїльська армія мала близько 13 ядерних боєголовок по ~20 кТ кожна.

Дослідницький центр Негев. Фото: Maxar

З огляду на це хімік закликає не радіти «успіхам ХАМАС і солідарності арабських країн».

«Нам усім на руку, щоб ЦАХАЛ якнайшвидше вирішила цю проблему і справа ніколи не дійшла до крайності ("зброї останньої надії")», — наголошує Сергій Бесараб.

Також ми писали про «нову Бучу»: шокуючі фотографії з вулиць ізраїльського міста, зроблені відразу після звільнення від бойовиків.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023