Догори
Дати відгук

Історія з врученням мільйона рублів за підбитий Leopard виявилася фейком

Забагато нестиковок.

3 хв на прочитання22 Червня 2023, 07:38
Поділитись:

У історії, що розійшлася напередодні, з першим врученням мільйона рублів за підбитий німецький танк Leopard є низка нестиковок, які можуть свідчити про фальсифікацію. Про це розповідає «Агентство».

Мільйон рублів отримав Андрій Кравцов — рядовий, якому Володимир Путін 12 червня вручив Орден мужності. Для нагородження учасників війни президент РФ приїжджав до підмосковного Центрального військового клінічного шпиталю імені Вишневського. Захід тривав не менше 26 хвилин (стільки триває відео на сайті Кремля). За цей час Кравцов встиг розповісти Путіну, що йому ампутували руку через поранення, яке він отримав у окопі, «зачищаючи лісосмугу», а також, що він із Приморського краю. Але ні Путін, ні Кравцов за зустріч жодного разу не згадали про підбитий Leopard.

Кравцов зустрічався з Путіним лише за кілька днів після перших повідомлень про підбиті танки Leopard на фронті. Судячи з фото та відео з фронту, українська армія почала їх використовувати під час контрнаступу, який, за даними Москви, розпочався 4 червня. Міноборони Росії повідомило про перші підбиті танки Leopard 6 червня і навіть опублікувало відео, на якому, як писали зокрема й автори російських телеграм-каналів, показано знищення не танків, а зернозбиральних комбайнів або тракторів. Перше відео із реально підбитим танком Leopard відомство опублікувало лише 8 червня, цей випадок підтвердив проект Oryx.

Виходить, що військовий мав зустрічатися в Підмосков'ї з Путіним лише за кілька днів після поранення у Запорізькій області, де, судячи з даних OSINT-проекту Ukraine Weapons Tracker, підбили перший танк Leopard. За цей час його мали доставити з окопа до шпиталю, ампутувати там руку, доставити до Підмосков'я, а сам військовий мав прийти до тями після операції.

Як розповів «Агентству» колишній хірург, така операція проходить під загальним наркозом і може тривати близько двох годин. Ще близько двох днів потрібно на відновлення, після чого людина зможе сама ходити та брати участь у зустрічах.

Крім того, учасники особистих зустрічей із Путіним досі проходять карантин не менше тижня. Зокрема, про це в ефірі «Росії 1» розповідав воєнкор ВДТРК Олександр Сладков, який брав участь у зустрічі з російським президентом 13 червня.

«Я весь наступ [України] провів у карантині перед зустріччю з Володимиром Володимировичем», — розповідав Сладков.

Тимчасом на відео із зустрічі Путіна 12 червня видно, що президент перебував поруч із військовими, не дотримуючись дистанції. Крім того, на кадрах Кремля глава держави особисто наближається до Кравцова, щоб повісити медаль на його піжаму.

Про вручення мільйона рублів за підбитий Leopard Міноборони повідомило напередодні. Це перший випадок такого нагородження. Гроші вручив сенатор Олександр Карелін, пояснивши, що це «бариші» від «сибірських підприємців». У публікації Міноборони йдеться про те, що кошти виділив фонд «Турбота Сибіру». Журналіст Дмитро Колезєв наголосив, що такого фонду юридично не існує.

Кравцов під час вручення нагороди сказав, що не пам'ятає, як підбив танк.

«Почав обходити з флангу, виявляти броньовану техніку, яка працювала по нас. Вистрілив, пішов дим. Уже опинившись у шпиталі, дізнався, що це був німецький Leopard», — сказав він.

Також ми писали про «ізраїльський паспорт» Олени Зеленської: фейкороби припустилися трьох смішних помилок (ФОТО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023