Стартап Yemoja, що займається розробкою морських інгредієнтів, розробив продукт, що імітує червоний сік м’яса, надаючи соковитості рослинним стейкам. Yemoja встановив, що червоні водорості, які він вирощує в закритих приміщеннях у високоточних фітобіореакторах, можуть діяти як природний замінник гему — попередника гемоглобіну. Про це пише Newfood.media.
Новий інгредієнт Ounje, виділений з червоних мікроводоростей, під впливом підвищеної температури діє так само, як кров — змінює колір від коричневого до сірого та густіє.
Сам замінник гему водоростей виробляється холодним способом без застосування органічних розчинників.
Ounje може стати проривом на ринку замінників м’яса, оскільки до цього виробники застосовували буряковий сік або барвники, проте щоб надати продукту соковитості, потрібно було додатково застосовувати цукри.
Крім візуальної та текстурної привабливості, схожої на м’ясо, водорості також додають поживності, так як містять 30% білка з повним профілем незамінних амінокислот.
Наразі Ounje проходить випробування у деяких виробників альт-м’яса, деталі поки не розголошуються.
Сам стартап тестує новий інгредієнт на здатність діяти як відповідний каркас із біоматеріалів, на якому можуть рости клітини.
У разі успішного експерименту, така структура дозволить альтернативному м’ясу повністю імітувати поведінку тваринного аналога під час приготування.
Як відомо, Лідером серед ключових експортерів яловичини в Україну стала Австрія