Догори
Дати відгук

Вчені виявили, що ібупрофен шкодить печінці

До того ж, його дія залежить від статі хворого

2 хв на прочитання12 Березня 2020, 15:52
pixabay pixabay
Поділитись:

Популярний болезаспокійливий засіб ібупрофен може мати більш значний вплив на печінку, ніж вважалося раніше. Про це йдеться у дослідженні Каліфорнійського університету в Девісі.

Вчені проводили досліди на мишах, які також показали відмінність реакції на препарат між самцями та самицями.

Ібупрофен належить до групи препаратів, які називаються нестероїдними протизапальними препаратами, які широко використовуються без рецепта для лікування болю та лихоманки. Загальновідомо, що ібупрофен може спричинити проблеми з серцем та підвищити ризик інсульту, але вплив на печінку був менш зрозумілий, пояснив Олдрін Гомес – професор кафедри нейробіології, фізіології та поведінки Коледжe біологічних наук Університету Девіса.

Гомес разом з колегами давали мишам у помірній кількості людську дозу ібупрофену протягом тижня.

"Ми виявили, що ібупрофен викликав набагато більше змін експресії білка у печінці, ніж ми очікували", - сказав Гомес.

Препарат змінив щонайменше 34 різні метаболічні шляхи у самців. Це включає шляхи, які беруть участь у метаболізмі амінокислот, гормонів та вітамінів, а також виробництво реакційноздатного кисню та перекису водню всередині клітин. Перекис водню порушує структуру білків та викликає стрес у клітин печінки.

Дослідники встановили, що ібупрофен мав різні, а в деяких випадках і протилежні, ефекти на печінку самців та самок. Наприклад, протеасома - система видалення відходів, яка видаляє небажані білки - реагувала по-різному. У самок ібупрофен підвищував активність протеїну, який розщеплює лікарські засоби, а у самців - знижував.

"Це свідчить, що інші препарати, що приймають з ібупрофеном, можуть залишатися в організмі чоловіків довше, і раніше це не показували. Жоден препарат не є ідеальним, оскільки всі препарати мають побічні ефекти. Однак такі препарати, як ібупрофен, використовуються дуже часто, тому їх не варто застосовувати при легкому болі", - сказав Гомес.

Вчений наголосив, що науковому співтовариству важливо почати вирішувати відмінності між чоловіками та жінками щодо метаболізму та лікарських ефектів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost