Догори
Дати відгук

Хоча б раз у житті молочниця була у 75 % жінок: що це за захворювання і чи загрожує воно чоловікам

Кандидоз не належить до інфекцій, що передаються статевим шляхом, хоча його реально підхопити при проникаючому сексі.

8 хв на прочитання15 Липня 2023, 12:47
Зображення має ілюстративний характер. Фото: stock.adobe.com Зображення має ілюстративний характер. Фото: stock.adobe.com
Поділитись:

Напевно, ви чули слово «молочниця» — так у народі говорять про захворювання, яке лікарі назвали б «вагінальним кандидозом». Але та ж інфекція може викликати проблеми і у чоловіків, та й взагалі поширитися не лише в галузі геніталій. «Дзеркало» розповідає, що варто знати про це.

Що таке молочниця, або кандидоз?

Це захворювання, яке викликають дріжджові грибки роду Candida — звідси і назва «кандидоз».

Видів грибків цього роду багато, але найчастіше інфекційний процес запускають Candida albicans. Вони живуть на шкірі людини, у роті, горлі, піхві, навіть у кишківнику та загалом загрози не несуть: у нормальному стані наш організм здатний контролювати кількість грибка. Але якщо — наприклад, за зниженого імунітету — середовище в органах, де живуть мікроорганізми, змінюється на сприятливе для них, вони відразу починають розмножуватися.

Залежно від локалізації поширення інфекції симптоми відрізнятимуться. Наприклад, якщо ми все ще говоримо про вагінальний кандидоз (молочницю), то при розвитку хвороби жінка відчуватиме свербіж або інші неприємні відчуття в області геніталій, біль під час статевого акту, дискомфорт під час сечовипускання, а з піхви почнуть з'являтися нетипові виділення.

У чоловіків також буває молочниця. Вона може виражатися свербінням, висипом, набряком, подразненням головки пеніса, його шкіра може стати червоною. Крім того, серед симптомів — білі густі виділення під крайнім тілом і труднощі з її відтягуванням, а також неприємний запах. До того ж, швидше за все, чоловік відчуватиме біль під час сечовипускання та сексу.

Але кандидоз може вражати не лише геніталії. У порожнині рота та горлі він проявляється у вигляді білих плям на внутрішній стороні щік, небі, горлі, язиці. З інших симптомів — почервоніння чи болючість слизової та куточків рота, відсутність смаку, біль при ковтанні, незвичайні відчуття у роті. Це називається оральним кандидозом. Крім цього, грибок може вражати шкіру та нігті — це окремий тип захворювання.

Ще є інвазивний кандидоз. У такому разі грибки формують колонії у внутрішніх органах людини: у кишківнику, печінці, нирках, селезінці, мозку й інших або потрапляють у кровотік. Як правило, останнє трапляється все ж таки не саме собою, а через використання медичних пристроїв (шприців, катетерів та інших).

Виходить, я можу бути носієм грибка, але він не викликає захворювання?

Загалом так. У половини населення планети кандиди спокійно живуть на шкірі чи в організмі, не викликаючи проблем. А у піхві грибок безсимптомно присутній у 20 % жінок, пише американський Центр контролю захворювань.

Хоча статистика звучить не так страшно, молочниця — одне з найчастіших вагінальних інфекційних захворювань: наприклад, у США воно перебуває на другому місці за поширеністю. Щороку з приводу молочниці американки приходять до лікарів 1,4 млн разів. Скільки випадків захворювання діагностується, невідомо. Але за даними Клівлендської клініки (одного з найкращих медичних центрів США), молочниця хоча б раз у житті була у 75 % жінок.

У ротовій порожнині кандиди можна знайти в середньому у 30-50 % людей. Причому з віком шанс стати носієм збільшується: грибок виявляють у 60 % людей віком від 60 років. У кишківнику він має приблизно 65 % населення.

Такий виглядає оральний кандидоз. Фото: James Heilman, MD, wikimedia.org

Кандидоз не належить до інфекцій, що передаються статевим шляхом, хоча його реально підхопити при проникаючому сексі. Статевий акт може лише змінити стан мікрофлори статевих органів і зробити її такою, щоб грибок почав розмножуватися. Передається він досить легко: через спільне використання рушників, постільної білизни, при поцілунках — можна заразитися навіть на пляжі чи в басейні.

Якщо грибок вже є у вашому організмі, але ви не відчуваєте жодних симптомів — це варіант норми. Розмноження кандиду можуть стимулювати різні фактори. Наприклад, стрес, слабка імунна система, прийом антибіотиків і гормональних препаратів, неконтрольований діабет або дієта з надлишком цукру чи рафінованих вуглеводів. Це ті, що швидко засвоюються: солодкі напої, білий хліб — загалом усе, що викликає стрибки цукру в крові.

Зменшити ризик виникнення молочниці можна, якщо носити бавовняну білизну та вільний одяг, уникати ароматизованих засобів гігієни, повноцінно харчуватися та не зловживати щоденними прокладками. Крім того, іноді жінки провокують розвиток молочниці, якщо витирають промежину в напрямку від ануса до піхви — так туди заносяться кандиди з кишківника.

Чим небезпечний кандидоз?

Найнебезпечніший варіант інфекції — інвазивний, коли грибок росте на внутрішніх органах. Але здоровій людині його розвиток практично не загрожує. До групи ризику належать, наприклад, люди зі зниженим імунітетом (наприклад, ВІЛ-позитивні чи після хіміотерапії), які нещодавно перенесли операції (особливо на черевній порожнині), мають проблеми з нирками, недоношені немовлята, а також діабетики.

Згідно з американським Центром контролю захворювань, летальність від інвазивного кандидозу сягає майже 25 %, тобто вмирає приблизно кожен четвертий заражений. Проте фахівці наголошують: складно довести, що причиною смерті стало саме розмноження грибка. Річ у тім, що він вражає людей, які вже мають інші серйозні захворювання, тому в деяких випадках такий кандидоз у принципі важко діагностувати.

Що стосується молочниці та орального кандидозу, то при своєчасному лікуванні захворювання не є небезпечними. Але якщо їх запустити, то людина зіткнеться з ускладненнями: від частих рецидивів до інфікування внутрішніх органів. А ще без лікування кандидоз здатний спричинити безпліддя у жінок і статеву дисфункцію у чоловіків.

Як лікуватись від кандидозу?

Для боротьби з молочницею та іншими видами кандидозу, крім інвазивного, призначають антигрибкові препарати у вигляді пігулок, свічок і мазей. У разі інвазивного кандидозу терапія можлива лише у лікарні: необхідно отримувати ліки внутрішньовенно, а підбирають їх залежно від віку, загального стану й імунного статусу пацієнта.

Якщо ви підозрюєте у себе молочницю, то у будь-якому випадку варто спочатку відвідати лікаря. Симптоми хвороби дуже схожі на інші інфекції — вже не грибкові, а бактеріальні, тому ви можете займатися самолікуванням, намагаючись врятуватися від зовсім іншого захворювання.

До того ж ліки мають побічні ефекти, які варто брати до уваги. Наприклад, засіб флуконазол  показаний вагітним лише у випадку, якщо інші ліки не спрацювали. А для матерів-годувальниць він узагалі під забороною.

Якщо лікування є і воно просте, то в чому проблема?

Вона полягає не так у кандидозі як такому, як у принципі в грибкових інфекціях. ВООЗ зазначає, що вони стають небезпечнішими: швидше поширюються і набувають стійкості до лікування. Зокрема під впливом інших хвороб. Наприклад, кількість розвитку інвазивних грибкових інфекцій помітно зросла у госпіталізованих пацієнтів під час пандемії COVID-19.

Саме кандиди теж стають більш стійкими до препаратів. Американський Центр контролю захворювань тестував зразки крові з цим родом грибка: приблизно у 7 % випадків він виявився резистентним до флуконазолу. Поки що гарна новина в тому, що вигляд Candida albicans — пам'ятаєте, найпоширеніший грибок, який викликає кандидоз? — піддається лікуванню все ж таки краще за інші.

Проте науковці та лікарі вже б'ють на сполох. У приклад наводять у тому числі поки що не дуже поширений грибок Candida auris, який виявився резистентним до флуконазолу у 90 % випадків.

Такій стійкості грибків сприяє розширення торгівлі (відповідно, постійні переміщення людей) і глобальне потепління.

До чого тут воно? Біолог та імунолог Артуро Кассадеваль припустив, що підвищення температури тіла людини в ході еволюції посилило його здатність боротися не лише з бактеріями та вірусами, а й із грибковими інфекціями. Більшість із найпростіших грибків не виживають при температурі вище 30 градусів, тобто для людини вони не є небезпечними.

«Але що буде, якщо грибки також еволюціонують? Адже сьогодні більшість звичних нам патогенів на кшталт вірусів передаються нам у тому числі від інших теплокровних ссавців, а отже, що до людини патогени дістаються адаптованими до теплокровності. Виявляється, в лабораторних умовах справді вдається вивести гриби, які витримують вищу температуру, ніж ту, за якої вони гинуть у живому організмі. За межами лабораторії сприятиме еволюції грибів може зміна клімату. Повільно, але гриби можуть пристосуватися до підвищення температури на планеті, тому в якийсь момент для них може виявитися прийнятною і температура людського тіла», — пояснює лікар-педіатр Федір Катасонов.

Сьогодні для нас небезпечні лише близько 300 мільйонів відомих грибків. Але, на думку Кассадеваля, згодом людство може зіткнутися з такими інфекційними захворюваннями, від яких поки що захиститися.

Також ми писали, що робити з «молочницею» після презервативів: радить гінеколог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost