Догори
Дати відгук

Гречки буде більше - науковці

Виробництво гречки в Україні цьогоріч зросте на 13,3% .Також в Україні зросте виробництво жита, гороху та ярої пшениці

1 хв на прочитання21 Березня 2020, 22:34
pixabay pixabay
Поділитись:

В Україні зросте виробництво гречки. Такий прогноз оприлюднено на сайті  Інституту аграрної економіки України.

За прогнозом науковців Інституту, у 2020 році обсяги виробництва зернових та зернобобових культур в Україні складуть 67,4 млн т. Це на 7,7 млн т або на 10,3 % менше за історично рекордний урожай зернових у 2019 році.

За словами директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академіка НААН Юрія Лупенка,  таке зниження відбудеться переважно за рахунок зменшення виробництва озимої пшениці, кукурудзи на зерно, а також ячменю. 

Водночас,  Лупенко говорить про  зростання виробництвя жита – до 355,4 тис. т (+6,7 %), ярої пшениці – до 696,8 тис. т (+5,3 %), гречки – до 96,4 тис. т (+13,3 %) та гороху – до 687,4 тис. т (+20,0 %). Практично на рівні 2019 року збережеться виробництво рису – 54,5 тис. т (-0,2 %).

По решті зернових культур також прогнозується невеликий спад. Зокрема це стосується вівса і проса.

"Прогнозоване зниження обсягів врожаю зернових у 2020 році не є критичним для України, тим більше, що його обсяги поступатимуться лише рівню останніх двох років і спроможні задовольнити не лише потреби внутрішнього ринку, а й експорту", -  підсумував Юрій Лупенко.

Нагадаємо, через коронавірус агровиробників звільнили від податку на землю. Таким чином  це зекономить їм 486 мільйони гривень.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost