Догори
Дати відгук

Графа "про донорство органів" у водійських правах принижує людську гідність — юристка

Крім того, Марина Ставнійчук вважає, що в Кабміну "не усі вдома"

2 хв на прочитання16 Вересня 2020, 21:58
Поділитись:

Відома юристка та голова комітету з питань верховенства права Національної асоціації адвокатів України Марина Ставнійчук засудила новий проєкт уряду, який він погодив 16 вересня. За цим документом у водійських правах українців повинен з'явитися пункт з групою крові водія та його "згодою", або "не згодою" стати донором органів у разі смерті.

"Що у членів нинішнього Кабміну в головах? По — моєму, "не усі вдома" Вони, що не розуміють, що запроваджувати у водійських правах графу про дозвіл на донорство органами — це приниження людської гідності, порушення прав людини. Зрештою, постійний негативний підсвідомий (чи свідомий) вплив на нервову систему водіїв в Україні! Їм же більше нічим займатись. Це найактуальніше. В урядовців серед іншого і з елементарною логікою є проблеми! Вони б подумали, що держава має перед громадянами позитивний обов"язок — забезпечити якість доріг, правопорядок на дорогах і безпеку руху, охорону здоров"я..... Ні! Цим дурням, це ні до чого. Вони собі уявляють, що аварія і зразу на органи... Люди, які прийшли дограбувати країну і знищити народ, про позитивні обов"язки держави, зокрема, сприяти розвиткові й життю людини не здатні думати. Тільки про геноцид у різних формах", - обурено написала у соцмережі Марина Ставнійчук.

Нагадаємо, 16 вересня уряд погодив проєкт постанови про затвердження зразків бланків і технічних описів бланків національного та міжнародного посвідчень водія, а також свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

У МВС звертають увагу на те, що пропонованими змінами передбачається внесення до графи 14 національного посвідчення водія включити відомості стосовно групи крові (резус-фактор). Також в цю графу водійських прав внесуть відомості про згоду, або не згоду українця стати донором органів у випадку його загибелі. 

«Велика кількість ДТП трапляється з летальними наслідками. Однак деякі органи особи можуть бути використані для трансплантації та врятування життя інших осіб. Доцільно було б, якби в посвідченні водія зазначалася група крові та згода або незгода особи на посмертне донорство», - йдеться у пояснювальній записці до проєкту. 

Крім того, уряд дозволив працювати школам та садочкам у червоній зоні карантину.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора