Готується план нових уражень енергетики України, - Шмигаль

2 хв на прочитання06 Вересня 2024, 20:49
ФОТО: прем'єр-міністр України Денис Шмигаль

Втім розвідка та уряд тримають ситуацію в центрі уваги, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Готується план нових ракетних і дронових уражень української енергосистеми. Втім розвідка та уряд тримають ситуацію в центрі уваги, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час години запитань до Уряду у парламенті.

"Ми розуміємо, що ворог не буде давати нам такої розкоші, щоб просто жити спокійно. Їхня терористична і геноцидна політика буде продовжуватися. Ми вже знаємо розвіддані про те, що готуються наступні масовані ракетні й дронові удари по нашій енергосистемі", – сказав голова уряду.

Україна станом на тепер через постійні атаки і руйнації втратила 9 гігаватів генеруючих потужностей. А це майже половина об'єму споживання електроенергії за 2021 років. За словами Шмигаля, якщо будуть продовжуватися ураження, уряд зробить все необхідне.

Водночас Україна домовляється з Європою про збільшення імпорту електроенергії до 2 ГВт, додав прем'єр-міністр.

«Ведемо з партнерами діалог про розширення можливостей імпорту електроенергії від 1,7 ГВт до 2,2 ГВт встановленої потужності через наші інтерконектори з Європою», – зазначив Шмигаль.

Він зауважив, що в питанні енергетики уряд прагне компенсувати втрати, яких вже завдано. Зокрема, відновлює об'єкти, які підлягають відбудові.

Крім того, триває розбудова децентралізованої генерації. І для реалізації цього плану запустили три типи програм.

"Для громадян це кредити на встановлення сонячних та вітрових установок, кожне домогосподарство може стати енергоефективним. Також є можливість отримати кредити і гранти для ОСББ, багатоквартирні будинки мусять бути енергетично стійкими. Для  малого і середнього бізнесу це позики за програмою "5-7-9". Для великого бізнесу це кредити під 14-16 річних під заставу придбаного енергетичного обладнання", - пояснив прем'єр.

У Міненерго раніше заявили, що планові й аварійні відключення світла триватимуть до стабілізації ситуації в енергосистемі. Через численні атаки на енергетичну інфраструктуру і руйнування обладнання, енергосистема має дефіцит ресурсу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: