Догори
Дати відгук

Горить Рудий ліс у Чорнобилі: що відбувається та чи варто хвилюватися

Влада знову приховує інформацію і шукає цапа-відбувайла

3 хв на прочитання13 Квітня 2020, 16:06
Помаранчевим позначено Рудий ліс. Вогонь іде до Прип’яті. Фото Іллі Кротенка Помаранчевим позначено Рудий ліс. Вогонь іде до Прип’яті. Фото Іллі Кротенка
Поділитись:

Згоріли молоді сосни, посаджені на місці так званого «Рудого лісу» – соснового бору, в якому дерева загинули через високий рівень радіації після аварії на ЧАЕС. Про це повідомляє громадський активіст Ілля Кротенко у своєму ФБ.

«Станом на ранок 13 квітня відповідно до супутникових карт, горить Рудий ліс та околиці колишнього населеного пункту і залізничної станції Янів. Пожежа впритул наблизилася до Прип'яті і ЧАЕС. Вітер у напрямку Прип'яті», – повідомляє пан Ілля.

Горить Рудий ліс, вид з боку Прип’яті. Фото Іллі Кротенка

На заході зони в іншому епіцентрі пожежі опинилося колишнє село Кливини. Ймовірно повністю або частково згоріли інші такі колишні села, як Новий Мир, Весняне та Стара Рудня.

«Не дивлячись на сотні квадратних кілометрів згорілого лісу та другий тиждень пожеж ДСНС України продовжує брехати у звітах про "горіння трав’яного настилу та лісової підстилки окремими осередками". А я, в свою чергу, продовжую стверджувати, що ситуація з пожежами в ЧЗВ неконтрольована і для гасіння потрібне залучення більшої кількості ресурсів», - додає Ілля.

Цю ж інформацію підтверджує  член Громадської Ради у Державному агентстві України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко.

«Уже згоріла частина дуже радіоактивного Рудого лісу. Він прямо на захід від ЧАЕС. Там вигоріла трава, дерева при цьому обгорають на кілька метрів. Тому якщо, наприклад, подивитися з дрона, то згорілий ліс не дуже відрізняється від незгорілого. Але трав'яна підстилка повністю вигоріла і ця підстилка піднімає радіацію в повітря", - розповів пан Ємельяненко нашим колегам з Цензор-нет 


Довідка: Руди́й ліс, іноді Іржавий ліс, Червоний ліс — близько 10 км² території дерев, прилеглих до ЧАЕС, які взяли на себе найбільшу частку викидів під час вибуху реактора. Висока доза поглинутої радіації призвела до загибелі дерев (переважно сосен) і забарвлення їх у буро-червоний колір. Під час робіт з дезактивації території ліс було знесено бульдозерами і поховано.

На території «Рудого лісу» були виконані першочергові заходи з відновлення лісу. На площі 500 га цієї території ліси уже відновлені. Частина території заросла внаслідок природного поновлення.


На думку голови ГО «Відкритий ліс», відомого лісовода Михайла Попкова, повторне засадження цієї території ціною опромінення лісоводів, які вели роботи, було помилковим.

За даними ДСНС суттєвих відхиленьрадіоактивного фону від звичайних показників немає

Як ми вже повідомляли, вогонь перекинувся через дорогу, яка відділяла пожежу від міста Прип’ять.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.