Догори
Дати відгук

Лісистість України хочуть збільшити до 20%: що пропонують

2 хв на прочитання15 Січня 2020, 13:13
Поділитись:

15.01.2020 Автор: Олег Листопад

"Відповідно до нових цілей уряду маємо збільшити лісистість до 20%. Ми над цим вже працюємо – розробляються відповідні програми", – заявив голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький. Заява прозвучала 14 лютого в Києві під час наради Прем’єр-міністра Олексія Гончарука з представниками територіальних органів Державного агентства лісових ресурсів (ДАЛР).

Прем’єр зупиняє незаконні рубки з першого лютого. Експерти: місія – неможлива

Кореспондент  GreenPost у кулуарах наради поцікавився у голови ДАЛР за рахунок яких земель буде здійснено збільшення площі лісів.

За українським законодавством лісистість визначається відносно площі всієї країни. І становить за даними ДАЛР 15,9%. Це близько 10 млн га. Отже, щоб збільшити лісистість до омріяного урядом показника, треба заліснити ще 2,5 (два з половиною) мільйони гектарів.

Лісоресурсні області очікує тотальний аудит

«Землі – це окреме питання, пов’язане з необхідністю законодавчих змін і у тому числі можливістю використання деградованих земель. Які не використовують у сільському господарстві», – відповів   Заблоцький.

Експерти висловлюють опасіння, що лісгоспи
знову спробують заліснювати цінні у природоохоронному відношенні ділянки –
балки, степові схили тощо. На яких, до того ж, ліс росте дуже погано.

Активіст Всеукраїнської екологічної ліги, агроном Олексій Бурковський, у відповідь на питання  GreenPost щодо урядових планів збільшити лісистість, зазначив:

«Я нічого не думаю до тих пір, допоки всі, і чиновники, і екологи, і лісники не припинять ігнорувати найголовніше екологічне питання - земельне. Допоки не почнуть пояснювати за рахунок яких земель  буде здійснюватися це розширення. Лісистість або степистість можна розширити взагалі нічого не створюючи - достатньо просто вивести землі з активного обігу (головним чином з сільгосп обігу). І самосіяні ліси виростуть в Поліссі, а степи в Степовій зоні. А потім це оформити відповідним чином в документах, не витративши на їх насадження ні копійки з бюджету. Але навряд чи це хтось буде робити. По-перше, тому що вивести землю з обігу і нічого не робити на ній в 100 разів складніше, ніж просто натикати дерев в ґрунт. По-друге, вивести землю і надати природі можливість відтворитися самостійно означатиме, що на це не потрібно надавати великих коштів з бюджету, але багато хто зацікавлений саме в його розпилюванні».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.