Догори
Дати відгук

Глобальне потепління змінює вигляд і природу Африки

У Сахарі відбувається справжнє озеленення пустелі, у регіоні прокидається життя.

3 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: Пустеля Сахара ФОТО: Пустеля Сахара
Поділитись:

Частини пустелі Сахара, найпосушливішого місця на Землі, поступово зеленіють. А сезон ураганів в Атлантиці йнастає все повільніше. Виявилося, що ці дві події пов’язані з несподіваним переміщенням штормів на північ в Африці. Повідомляє видання Washington Post.

У Північній Африці в деяких із найпосушливіших регіонах на Землі кількість опадів у вересні в п’ять разів перевищила середній показник для цього регіону. За даними Всесвітньої продовольчої програми ООН, від драматичних злив і повеней постраждали понад 4 мільйони людей у ​​14 країнах. Сильні дощі та зливи призвели до загибелі або переміщення тисяч людей і порушили сільськогосподарську діяльність у районах, де вже не вистачає їжі для населення.

Серед країн, що постраждали найбільше – Мавританія, Малі, Буркіна-Фасо, південний Нігер, Нігерія, Чад, південний Судан, Еритрея, Ефіопія та Кенія. На ці країнии припало до п'яти разів більше опадів, ніж у середньому за вересень.

Відбувся зсув на північ поясу постійних хмар, злив і гроз, який оперізує Землю біля екватора і відповідає за опади. У цій зоні, яка називається міжтропічною зоною конвергенції (МТЗК), вітри південної півкулі, що дмуть з південного сходу, сходяться з вітрами північної півкулі, що дмуть з північного сходу. Поєднання цих вітрів, сильного сонця та теплої океанської води призводить до висхідного вологого повітря та постійних хмар, злив і гроз.

Переміщення МТЗК ​​на північ і південь від екватора протягом року головним чином обумовлено різницею температур між Північною та Південною півкулями. Вона дрейфує до теплішої півкулі. Це означає, що зона постійних дощів рухається на північ від екватора протягом літа Північної півкулі, зазвичай досягаючи своєї найпівнічнішої точки в серпні або вересні.

Вчені не мають вичерпної відповіді, чому цього року МТЗК посунулася так далеко на північ. Це може бути пов’язано з майже рекордним нагріванням у північній частині Атлантичного океану, яке збільшило різницю температур між Північною та Південною півкулями.

Зміщення поясу хмар ​​на північ також може сприяти відсутності активності або сповільненню атлантичних ураганів. 

Супутники NASA фіксують поступове озеленення Сахари. Щільність рослинності зростає, такої як листя та трава. Оскільки сильні дощі, породжені МТЗК, цього року проникли далі на північ, ніж зазвичай, максимальний приріст зелені порівняно з минулим роком, спостерігається в смузі північно-центральної Африки. Натомість у південних регіонах Африки, де випало значно менше опадів, ніж зазвичай, спостерігається радикальне зменшення приросту зелені, порівняно з минулим роком.

Рідкісні дощі пройшли в районах на північному заході Сахари, у Марокко та Алжирі. Там зазвичай опади у дефіциті. Ці зливи змінили вигляд пейзажу, вкривши пустельні ділянки зеленою рослинністю, що є винятковою подією для цього регіону.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: Вікіпедія
Уся Європа постраждає, якщо буде пошкоджено критичні підстанції АЕС України, - Міненерго
1 хв на прочитання3 години тому
ФОТО: ілюстративне
YouTube не рекомендуватиме відео про фітнес для підлітків
1 хв на прочитання5 годин тому
Україна стала пʼятою у світі за розвитком цифрових державних послуг
1 хв на прочитання9 годин тому
Поділися кров'ю: Національний центр хірургії та трансплантології запрошує на Донорську суботу
1 хв на прочитання12 годин тому
Рис із морквою, цибулею та куркумою (на сковороді) — мінімум інгредієнтів і максимум смаку й аромату
2 хв на прочитання13 годин тому
Згорілий трансформатор: енергетики виставили у середмісті Києва 40-тонне пошкоджене обладнання
1 хв на прочитання14 годин тому
Не звичайна забудькуватість: сьогодні Міжнародний день розповсюдження інформації про хворобу Альцгеймера
3 хв на прочитання14 годин тому
МАГАТЕ закликало загарбників негайно звільнити ЗАЕС і передати Україні
1 хв на прочитання17 годин тому