Гідрометцентр: на річках по Україні фіксують осінню межень

1 хв на прочитання4 години тому
ФОТО: Осыння межень на ріці

На більшості річок держави, внаслідок дефіциту опадів, триває режим низької осінньої межені із малозмінними рівнями води.

Мілководдя, моловоддя або межень. Це період (не менше 10 днів) внутрішньорічного циклу, протягом якого в річці спостерігаються найменші рівні й витрати води. На більшості річок держави, внаслідок дефіциту опадів, триває межень, режим низької осінньої межені із малозмінними рівнями води. Про це повідомляють, у Гідрометцентрі.

Річки живляться в цей час переважно ґрунтовими водами.

На багатьох ділянках рівні води утримуються близькими до найнижчих меженних за багаторіччя. А на пригирловій ділянці Прип'яті та її притоці ріціТурія (Волинська область), притоках Середнього Дніпра (річки Недра, Трубіж, Тясмин (Київська, Черкаська область), у верхів'ї Ворскли (Сумська ообласть) та притоці Сіверського Дінця річки Казений Торець (Донецька область) спостерігаються нижчими за них.

На ріці Стугна (суббасейн Середнього Дніпра, Київська область) та у верхів'ї ріки Оріль (суббасейн Нижнього Дніпра, Харківська область) спостерігається пересихання русла.

На пригирловій ділянці Десни біля поста Літки (Київська область) рівні води з 18 вересня 2024 р. досягли та утримуються на мінімальних значеннях за багаторіччя, які спостерігались у серпні - вересні 2019 року.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: