Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Гарантії безпеки» для Росії: чи піддасться Європа на путінський шантаж цього разу

«Гарантії безпеки» для Росії: чи піддасться Європа на путінський шантаж цього разу

Нова ідея Макрона обурила і Київ, і низку столиць ЄС.

3 хв на прочитання15 Грудня 2022, 14:26
Поділитись:

Нещодавно Президент Франції Еммануель Макрон в інтерв’ю французькому телеканалу TF1 заявив, що «Заходу слід подумати, як задовольнити потребу Росії в гарантіях безпеки, якщо президент Володимир Путін погодиться на переговори про припинення війни в Україні». У МЗС РФ також кажуть, що готові говорити про гарантії безпеки для Росії. Про це розповідає «Вісник європейських цінностей».

Проте зазначена ініціатива викликала різку критику в Україні та країнах ЄС. У МЗС Польщі наголосили, що сьогодні саме Росія є загрозою безпеці, від якої потрібні гарантії, а не навпаки. Таку ж позицію озвучили в МЗС Фінляндії. Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов поставив під сумнів надання таких гарантій «державі-терористу і вбивці». Посилаючись на трибунали після Другої світової війни, він додав: «Замість Нюрнберга — підписати угоду з Росією і потиснути руку?.. Дивна логіка підкилимної дипломатії, час якої скінчився».

Проте глава правлячої фракції «Слуга народу» й головний переговірник України з Росією Давид Арахамія заявив, що Київ готовий надати Росії гарантії безпеки — після того, як вона виведе свої війська з України, виплатить репарації, притягне всіх військових злочинців до відповідальності й добровільно здасть ядерну зброю.

Перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну тема «гарантій безпеки» для Росії була головною умовою Кремля перед колективним Заходом. Тоді Москва шантажувала НАТО щодо загроз її безпеці і використала цю маніпуляцію як привід для війни в Україні. Наратив про те, що Захід і Україна відповідальні за цю війну, бо не підтримали умов РФ перед повномасштабним вторгненням, є одним із центральних в арсеналі російської пропаганди.

Висловлювання Макрона про «гарантій безпеки» для Росії легітимізує проросійський наратив і може бути використаним як аргумент в інформаційних операціях Кремля проти України та НАТО.

Такі ідеї — це фактично посилення позицій путінського режиму і водночас ілюстрація слабкості європейських політиків.

Свідомо чи несвідомо французький президент став ретранслятором проросійського меседжу, через що й накликав на себе різку критику в Києві та низці європейських столиць. Наразі тема переговорів із Росією, тим більше надання гарантій безпеки державі-агресору є дуже чутливою в українському суспільстві.

Більшість українців проти переговорів із РФ і вважають за необхідне продовжувати збройну боротьбу до повної перемоги над окупантами. 

Так само ця тема небезпечна і для Євросоюзу, адже поляризує європейське суспільство, розколює єдність держав — членів ЄС, загострює внутрішні конфлікти, даючи сигнал Кремлю, що «Європа готова до компромісів».

В умовах постійних гібридних загроз із боку Росії гарантії безпеки зараз потрібні Україні та державам Центрально-Східної Європи. У середині вересня в Офісі президента України презентували рекомендації щодо майбутніх гарантій безпеки для України. Документ не ідеальний, але може бути корисним для нових ініціатив. Держави-члени НАТО разом з Україною та ЄС повинні розробити дієвий план із цього приводу, який би став запобіжником новим конфліктам на європейському континенті.

Нагадаємо, ніяких гарантій безпеки для Росії: у Польщі вважають помилкою будь-яке обговорення цього питання.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023