Догори
Дати відгук

ФСБ схвалили вторгнення попри підтримку лише 2,4 % населення України

Можливо, спецслужба подала до Кремля інформацію, яку там хотіли бачити.

2 хв на прочитання20 Серпня 2022, 15:46
Поділитись:

За інформацією української влади, яка посилається на перехоплені переговори та інші розвіддані, ФСБ останніми роками сильно активізувалася на українському напрямі. Агентурною мережею в Україні керує 9-те управління ДОІ (співробітником якого є Коваленко), повідомив за кілька днів до війни український центр «Миротворець», який потім опублікував дані десятків оперативників ФСБ. Пов'язана з «Миротворцем» людина сказала The Washington Post, що дані було отримано від українських спецслужб.

У повідомленні йдеться, що розширення 9-го управління розпочалось у 2019 р., його чисельність збільшилася з 30 до 160 осіб минулого літа. Щоб залучити співробітників, ФСБ пропонувала їм бонуси та безкоштовне житло поряд з академією спецслужби на Мічурінському проспекті у Москві. Управління розраховувало на підтримку багатьох платних агентів в українських службах безпеки. Дехто після початку війни підкорявся і саботував заходи щодо захисту України, інші просто залишили собі отримані гроші та проігнорували вимоги ФСБ, пише WP.

The Moscow Times розповідає, що в ФСБ дали радикально невірну оцінку наслідків вторгнення. І це при тому, що проведені на замовлення ФСБ опитування громадської думки в Україні показували: лише 2,4 % опитаних називали можливу появу російських військ у країні «визволенням», а близько половини було готове з ними боротися.

Опитування проводилися фірмою Research & Branding у квітні 2021 р. та наприкінці січня 2022 р. Причому напередодні війни задавалися дуже гострі та відкриті запитання (список результатів, з яким ознайомилася WP, становить 26 сторінок), зокрема:

  • чи можлива велика війна між двома країнами;
  • чи бояться люди за себе та своїх близьких через нарощування російського військового контингенту на кордоні з Україною;
  • чи здатна українська армія стримати вторгнення тощо.
Результати відповідей в опитуванні Research & Branding у січні 2022 р.

В ФСБ інтерпретували їх так, що лише меншість (48,3 %) мають намір захищати Україну зі зброєю в руках. Або просто спецслужба подала до Кремля інформацію, яку там хотіли бачити.

«Самообману достатньо і в ГРУ, і у [російських] військових, але починалося все з ФСБ. Відчуття, що їх зустрічатимуть із квітами, — це справа рук ФСБ», — сказав WP високопосадовець західної спецслужби.

Нагадаємо, співробітники ФСБ перед вторгненням в Україну попросили своїх агентів у Києві залишити ключі від квартир — Washington Post.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023