Догори
Дати відгук

Французи відбудують житло в Гостомелі з будівельного сміття

310 квартир отримають власники втраченого житла

2 хв на прочитання29 Березня 2023, 15:01
Поділитись:

Французька компанія відновить багатоквартирні житлові будинки в Гостомелі, які знищили росіяни у лютому-березні 2022 року. Для будівництва використає до 90% перероблених матеріалів. Про це пише «Українська правда».

На північній околиці Києва розташований аеродром із злітно-посадковою смугою довжиною 3,5 км, здатний приймати повітряні судна будь-якого розміру, у тому числі літак АН-225 "Мрія".

Міжнародний аеропорт "Антонов" мав стати ключовим місцем висадки російського десанту 24 лютого 2022 року. Захисники стратегічного об'єкта одні з перших прийняли бій з ворогом того дня.

Внаслідок боїв суттєво постраждали житлові будинки біля аеропорту. У радянські часи вони входили до складу військового містечка, а пізніше квартири в них приватизували їх мешканці.

Відновити домівки гостомельчан взялася французька компанія Neo-Eco. При зведенні будинків вона використовує перероблене будівельне сміття. Це її перший проєкт в Україні.

На місці демонтованих "хрущовок" з'явиться новий район у концепції "15-хвилинного міста" з дитячим садком, школою та новими дорогами.

З яких матеріалів зведуть будинки? Хто фінансуватиме роботи? Що може завадити реалізації проєкту?

Французька Neo-Eco – це інжинірингова компанія, яка спеціалізується на екологічному відновленні пошкоджених об’єктів. Вона працює 17 років за принципом економіки замкнутого циклу.

Частину видатків профінансує уряд Франції, решту коштів акумулюватиме благодійний фонд "Стійка Україна". Донорів шукають за кордоном, але розраховують і на українських меценатів.

"На реалізацію проєкту потрібно близько 30 мільйонів євро, точних розрахунків від генпідрядника ще немає. Першу стадію демонтажу ми пройшли. Зараз перебуваємо на етапі доробки проєкту і приступаємо до будівництва", – каже представниця "Нео-еко Україна".

Будинки будуть зведені на тому ж місці, де стояли старі. Щоправда, архітектори працюватимуть з усією відведеною земельною ділянкою і спроєктують нове розташування будівель.

"Замість "хрущовок" і триповерхових будинків ми зведемо квартали-острівці. У нас буде концепція 15-хвилинного міста (більшість обʼєктів для задоволення повсякденних потреб розташовані в межах 15 хв ходьби або їзди на велосипеді з будь-якої точки міста – ЕП)", – говорить Шимон.

Замість 310 квартир у шістьох будинках побудують 452 квартири у дванадцятьох будинках, які матимуть чотири-сім поверхів. Додатково обіцяють звести дитсадок та школу.

Будинки зведуть з монолітного залізобетону та облаштують підземні споруди подвійного призначення. Планування квартир відповідатимуть сучасним трендам на ринку житла.

310 квартир отримають власники втраченого житла. Що буде з "надлишковими" – наразі невідомо.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.