Постійна посуха змушує виноградарів у французькому регіоні Гар шукати нові шляхи адаптації. Виноробний дім Maison Chapoutier, під керівництвом Карела Обіно (Carel Aubineau) у Валліг'єрі поблизу Ремулена, пішов на сміливий крок: замінити виноградні лози на рослини, які вимагають мінімум води — агаву.
Про це пише ici.
Цей проєкт стартував на початку червня 2025 року з амбітною метою: створити першу у регіоні гарську текілу (або, коректніше, дистилят з агави).
"Ми посадили 2000 агав на ділянці площею один гектар, і нам доведеться чекати десять-п'ятнадцять років для збору врожаю", — пояснює Обіно.
Карел Обіно визнає, що цей проєкт є справжнім викликом. Це одна з перших плантацій агави у Франції, і французьким аграріям доведеться наново відкривати цю культуру.
"Це справжній виклик, який ми собі поставили. Я багато дізнавався про те, що робиться в Мексиці, щоб мати можливість відтворити це тут", — каже винороб, який висадив ряди агави, дотримуючись метрової відстані між рослинами.
У 2015 році Maison Chapoutier придбав 35 гектарів землі у Валліг'єрі, але через кліматичні зміни зараз залишилося лише двадцять гектарів, придатних для виноградарства.
Зміна клімату змусила компанію диверсифікувати культури. Впродовж років спонтанна родючість ґрунту знизилася, і виноградній лозі стало важко вкорінюватися.
Агава набагато менш вимоглива до води, і ці землі на краю гариги (сухий середземноморський чагарник) сьогодні є ідеальнішими для неї.
"Агава не тільки потребує сухої землі, але й не потребує поливу. Тож якщо мало дощитиме, це не страшно", — зазначає Обіно. Єдине, чого він побоюється — майбутні зимові заморозки.
Згідно з філософією Maison Chapoutier, агава, як і виноградники, вирощуватиметься з дотриманням органічних стандартів.
Більше новин читайте на GreenPost.