Не тільки медом і зерновими може похвалитися український експортер. На Вінничині фермерське господарство постачає до закордонних споживачів гарбузи. Гарбузини гібрида Тіана відрізняються солодким смаком, а також малою кількістю зернят та значним м'якушем.
Фермер говорить, що цьогоріч вперше висадив ділянку гарбузів. Агрофірму знаходиться у селищі Сутиски, що біля Вінниці. Основні площі засіяні морквою, також висаджують столовий буряк, капусту, цибулю та картоплю. Вперше три гектари відвели під мускатний гібрид Тіана пише bbc.com.
"Ми отримали контракт на вирощування гарбузів. Їх замовила компанія з Хмельницького, що займається поставкою цього продукту до Європи. Вони шукали надійних партнерів, які зможуть виростити значну кількість сировини. Плануємо зібрати з гектара близько 40 тонн", - каже голова господарства Вадим Кричковський.
Доглядати ділянку довелося практично вручну. Облаштували для рослин крапельний полив. Крім сонця та води гарбузи більше нічого не отримували, розповідає аграрій. Використовували органічні добрива, які господарство генерує на власній біогазовій станції. Тому вирощені гарбузи цілком органічні.
За домовленістю, гарбузи продаватимуть по 8 євроцентів за кілограм. Контракт на вирощування культури підприємець підписав на рік. Якщо справа виявиться вдалою, то в наступному сезоні посівні площі під гарбуз збільшать удвічі.
"Сьогодні люди вже вміють готувати крем-супи та каші з гарбуза. З часом культура споживання цього плода серед українців лише зростатиме, так само як, наприклад, лохини. Тому, коли почнемо збирати гарбуз, частину урожаю плануємо реалізувати також в Україні, серед торгових мереж у Вінницькій області", - розповідає про плани фермер. - Тіана має досить солодкий смак, гарний колір, також це дієтичний продукт. Подивимося, чи матиме попит" .
Продукцію зберігатимуть в овочесховищі. На прилавки відправлять, коли збільшиться сезонна потреба у вітамінах серед споживачів.
Відомо, на Закарпатті у будинку літніх людей зайнялися вирощуванням шампіньйонів (фото).