Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Енерго
  • Енергетика, медицина, агросектор і довкілля: уряд сьогодні ухвалив низку важливих рішень

Енергетика, медицина, агросектор і довкілля: уряд сьогодні ухвалив низку важливих рішень

Сьогодні відбулося перше засідання уряду в новому складі, після масштабної ротації кадрів.

5 хв на прочитання06 Вересня 2024, 16:48
ФОТО: ілюстративне ФОТО: ілюстративне
Поділитись:

Сьогодні у Кабінеті Міністрів України відбулося перше засідання уряду в новому складі, після масштабної ротації кадрів. Міністри ухвалили десятки рішень у різних сферах життєдіяльності держави. Більшість торкнулися охорони здоров'я, природокористування, сільського господарства та енергетики. Подробиці повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Медицина

Міністри внесли зміни до Порядку утворення наглядової ради закладу охорони здоров’я з метою приведення його у відповідність до чинного законодавства. Встановлено, що кандидатом у члени наглядової ради не може бути особа, яка є громадянином РФ, РБ або до якої застосовуються обмежувальні дії (санкції).

Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоровʼя на 2024 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків державного бюджету. Зменшили видатки за програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру". Збільшили видатки споживання за програмою «Медична допомога та соціальна реабілітація військовослужбовців у Клінічній лікарні «Феофанія» .

Міністри також встановили єдиний порядок здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня фахової передвищої освіти та вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоровʼя». Визначено етапи та обовʼязкові компоненти кваліфікаційного іспиту для кожного рівня освіти та спеціальності. 

Внесено зміни до Положення про систему безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоровʼя. Уточнено поняття «провайдери заходів безперервного професійного розвитку» та їх повноваження. Встановлено, що безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоровʼя здійснюється шляхом здобуття неформальної освіти під час проходження навчання на циклах спеціалізації. Визначено можливість підтвердження безперервного професійного розвитку шляхом здобуття інформальної освіти сертифікатом, виданим та підписаним фізичною особою-підприємцем, яка організувала відповідний захід. Уточнено критерії, за наявності яких лікар не може бути включений до переліку лікарів у закладах охорони здоров’я комунальної форми власності, які потребують навчання на заходах безперервного професійного розвитку за рахунок коштів державного бюджету.

Кабмін затвердив Порядок подання заяви про відбір зразків рослин роду коноплі (Cannabis) для проведення лабораторних випробувань (досліджень) та оскарження результатів лабораторного випробування (дослідження).

Урядовці внесли зміни до Концепції розвитку електронної охорони здоров’я. Уточнено, що Концепція визначає, серед іншого, мету, основні напрямки та завдання розвитку електронної системи охорони здоровʼя. Розширено завдання щодо подальшої інтеграції до світового медичного інформаційного простору за рахунок досягнення транскордонної сумісності електронної системи охорони здоровʼя з міжнародними інформаційними ресурсами.

Природокористування

Внесено зміни до відповідних постанов КМУ з метою приведення їх у відповідність із законом про  удосконалення та цифровізацію процедури оцінки впливу на довкілля. Зменшено строк здійснення уповноваженими органами опрацювання документів процедури оцінки впливу на довкілля. Скорочено строки громадського обговорення повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля. Виключено норми щодо необхідності подання суб’єктами господарювання документів у письмовій формі на паперових носіях. Визначено вичерпний перелік документів щодо планової діяльності, які зберігаються у реєстраційній справі Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля тощо.

Внесено зміни до Порядку здійснення державного моніторингу вод, Положення про Державне агентство водних ресурсів України, постанови КМУ «Про затвердження Порядку складання паспортів річок і Порядку установлення берегових смуг водних шляхів та користування ними» та НИЗКИ інших постанов КМУ з метою приведення їх у відповідність із законом про державну систему моніторингу довкілля. 

Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансування заходів з ліквідації та екологічної реабілітації території впливу гірничих робіт державного підприємства «Солотвинський солерудник» Тячівського району Закарпатської області. Визначено головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми Фонд державного майна України. 

Агросектор

Внесено зміни до Порядку видачі або відмови у видачі, переоформлення, анулювання підтвердження на ввезення в Україну та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин та контролю за їх використанням з метою приведення його у відповідність до ЗУ «Про адміністративну процедуру». Врегульовано одержання субʼєктами господарювання підтвердження на ввезення в Україну зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не внесених до Держреєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Міністри вирішили до кінця року збільшити статутний капітал Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві на 81 млн. 944 тис. гривень за рахунок коштів державного бюджету із коефіцієнтом відношення суми збільшення 1,11138.

Енергетика

Внесено зміни до Положення про порядок передачі об’єктів права державної власності. Передбачено, що у разі передачі окремого індивідуально визначеного майна державних підприємств енергетичної галузі рішення щодо такої передачі приймається органами, уповноваженими управляти державним майном (органом, уповноваженим управляти державним майном), протягом десяти робочих днів з дня надходження пропозицій щодо такої передачі, оформлених відповідно до вимог пункту 7 Положення.

Внесено зміни до Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях, якими передбачено створення у закладах освіти матеріально-технічної бази для навчання дітей дошкільного віку, учнів та студентів, що забезпечить виконання навчальних програм з вивчення заходів безпеки. Встановлено, що підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників, які проводять навчання здобувачів освіти діям у надзвичайних ситуаціях, здійснюється шляхом проведення функціонального навчання відповідно до державного замовлення за рахунок коштів державного бюджету, передбачених для фінансування ДСНС.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Зустрічі YES у Києві.
Україна випереджає багато країн Європи за часткою безвуглецевої енергетики — Галущенко
1 хв на прочитанняВчора
ФОТО: Місто Гаага (Нідерланди) / The Guardian, Joris Van Ostaeyen/Alamy
Гаага першою у світі заборонила рекламу, повʼязану з викопним паливом
1 хв на прочитання14 Вересня 2024
ФОТО: ілюстративне
Допомога українському енергосектору залишається пріоритетом у роботі ПРООН
1 хв на прочитання14 Вересня 2024
ФОТО: Місія МАГАТЕ на високовольтній електропідстанції системи передачі / Укренерго
Спостерігачі МАГАТЕ почали моніторинг на високовольтних електропідстанціях Укренерго
1 хв на прочитання14 Вересня 2024
Укренерго не прогнозує відключення світла у суботу
1 хв на прочитання14 Вересня 2024
Укренерго: Україна залучила аварійне постачання електроенергії з трьох країн ЄС
1 хв на прочитання13 Вересня 2024
В. о. голови правління Укренерго призначено Олексія Брехта
1 хв на прочитання13 Вересня 2024
ДТЕК інвестує €140 млн в установки зберігання енергії для посилення енергетичної безпеки України 
1 хв на прочитання12 Вересня 2024
Більше з GreenPost
Оперативна інформація щодо ситуації на річках Сейм та Десна станом на зараз.
ФОТО: ілюстративне
Оперативна інформація щодо ситуації на річках Сейм та Десна станом на зараз
3 хв на прочитання33 хвилини тому
В Австрії тисячі ластівок загинули через безперервні дощі
В Австрії тисячі ластівок загинули через безперервні дощі
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення створено ШІ
Несподіваний убивця: у Британії назвали найсмертоноснішу домашню тварину — ви теж не раз із нею зустрічалися
8 хв на прочитання2 години тому
Іноземець намагався провезти наркотики.
Фото: Львівська митниця
Собака "викрила" білизну пасажира потяга «Перемишль – Київ» набиту гашишем
1 хв на прочитання2 години тому
Стоматологічну допомогу в Україні можна отримати безоплатно: роз’яснення НСЗУ
2 хв на прочитання3 години тому
Озон відіграє критичну роль у захисті життя на Землі та чому людство працює над його відновленням
3 хв на прочитання4 години тому
Шашлики з курки та гарбуза — осінній рецепт у духовці
2 хв на прочитання6 годин тому
Львівські митники виявили контрабандну каву та сир (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому