Догори
Дати відгук

Емаль зубів може відновлюватись — науковці

Але досягнути цього непросто.

1 хв на прочитання05 Серпня 2023, 08:24
Поділитись:

Відомо, що емаль зубів майже не відновлюється самостійно, оскільки цей неорганічний матеріал не має клітинної структури, необхідної для регенерації живих тканин. Однак науковці з Чжецзянського університету, керівником яких є професор Тан Жуйкан, нещодавно здійснили відкриття. Вони виявили, що суміш іонів кальцію та фосфат-іонів (основних компонентів емалі) з триметиламіном у спиртовому розчині може призвести до формування та росту емалі зі структурою, аналогічною природному зовнішньому шару зубів.

Проведене нанесення цієї суміші на зразки зубів людини дозволило відновити пошкоджений емалевий шар. Утім, залишається нез'ясованим, як цей метод себе проявить у вимогливих умовах порожнини рота. Дослідники ставляться до цього питання оптимістично та планують найближчим часом випробувати свій метод регенерації емалі на живих організмах.

Що ж до народних методів відновлення емалі зубів, корисним може бути активоване вугілля. Для цього треба розмолоти 1-2 таблетки активованого вугілля до отримання однорідної маси з водою. Отриманою сумішшю можна чистити зуби, але рекомендується не використовувати цей метод частіше ніж раз на три дні.

Нагадаємо, карієс можна вилікувати, використовуючи тільки зубну пасту: розповідають стоматологи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.