Догори
Дати відгук

Електроенергія в Україні дорожча ніж в Європі — німецькі експерти

А реформа енергоринку провалилися

2 хв на прочитання30 Листопада 2020, 21:23
Поділитись:

Реформа українського енергоринку проводилася поспішно і без попередньої підготовки до нових умов роботи. Про це йдеться в огляді ринку електроенергії МЕМО, виконаного дослідницьким центром Berlin Economics за підтримки Міністерства охорони навколишнього середовища Німеччини. Повідомляє "Бізнес Цензор".

Згідно з висновком німецьких експертів, перехід на нову модель енергоринку мав ряд істотних недоліків. По-перше, ціна електроенергії для кінцевих споживачів зросла на 15% після того, як з 1 липня 2019 р. Енергоринок почав працювати за новою моделлю.

Виявилося, що тариф оператора магістральних ліній електропередачі НЕК "Укренерго" необґрунтовано завищений, оскільки в розрахунках компанії містилася помилка обсягів передачі. Після коригування тарифу е/енергія для промисловості трохи подешевшала, але все одно залишилася вищою, ніж до реформи.

По-друге, програмне забезпечення системи управління Енергоринком MMS не запрацювало в повному обсязі навіть через рік після початку роботи самого енергоринку в нових умовах. Як наслідок-відсутність прозорості на балансуючому ринку і ринку допоміжних послуг (РВУ).

Як відзначають експерти Berlin Economics, ціни РВУ не є загальнодоступними, побудовані обсяги контрактів публікуються тільки зі щоденною деталізацією і без додаткової інформації. Дані балансуючого ринку публікуються зі значною затримкою в часі. Положення ЄС 1227/2011 про прозорість оптового ринку електроенергії REMIT досі не застосовується в Україні.

Національна комісія регулювання енергетики вимагає провести аудит програмного забезпечення енергоринку. Але поки неясно, хто і коли буде його проводити.

В результаті електроенергія в Україні в основному значно дорожча, ніж на ринках ЄС. Ціни, близькі до обмежень, свідчать про відсутність конкуренції на ринку. Енерготрейдери пристосовують поведінку і подають заявки, близькі до цінових обмежень.

Крім того, приватні компанії, як менш регульовані учасники, мають перевагу перед найбільшими гравцями на ринку – такими, як держпідприємства «Енергоатом» і «гарантований покупець», вимушеними розкривати інформацію про свої стратегії в рамках ПСО.

Ринкова влада "Енергоатому" на ринку двосторонніх договорів (РДД) була обмежена ПСО, тоді як влада найбільшого приватного енергохолдингу ДТЕК залишилася без уваги державних регулюючих органів.  

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як українці платять за комуналку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024