Догори
Дати відгук

Експорт ріпаку в Європу впаде — експерти

Це станеться через зміну законодавства ЄС

1 хв на прочитання17 Червня 2020, 20:55
Поділитись:

Україна може зменшити експорт ріпаку у 2020 році через зміни в законодавстві Європейського Союзу щодо використання інсектицидів, які набрали чинності в лютому поточного року. Про це повідомляє Graintrade.

Так, відповідно до законодавчих змін, заборонено використання інсектицидів, які містять хлорпирифос і хлорпирифос-метил, а також ввезення в ЄС продукції з вмістом зазначених речовин понад 0,01 мг / кг.

"Це може заблокувати постачання в ЄС ріпаку з України, при вирощуванні якого аграрії використовують зазначені речовини. Майже 90% українського ріпаку експортується в ЄС, тому питання визначення наявності хлорпирифос і хлорпирифос-метилу в партіях, що надходять на елеватори або портові термінали, встане дуже гостро", - йдеться в повідомленні експертів.

При цьому аналіз на вміст речовин можуть проводити тільки кілька акредитованих лабораторій, законодавство України не регламентує зміст зазначених речовин в ріпаку, а лабораторії елеваторів і терміналів не зможуть провести перевірку.

За оцінками аналітиків, у 2020-2021 маркетинговому році (липень 2020 - червень 2021) урожай ріпаку в Україні скоротиться до 3 млн т, а експорт — до 2,5-2,6 млн т, однак через вміст хлорпирифос можуть виникнути проблеми з експортом 1-1,5 млн т ріпаку в ЄС.

"Фактично це зупинить імпорт сільгосптоварів в ЄС, при виробництві або зберіганні яких застосовувалися такі препарати", - підкреслюють аналітики.

Водночас, навіть в разі блокування експорту в ЄС, Україна зможе збільшити внутрішню перероблення з подальшим експортом ріпакової олії в Китай, який зараз купує 71% загального експорту української олії.

Нагадаємо, майже 90% соняшникової олії в Європі привезено з України.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.