Догори
Дати відгук

Екологічна катастрофа у Києві: унікальне озеро Синє висохло

Чиновники продовжують бездіяти.

1 хв на прочитання12 Жовтня 2023, 10:55
Поділитись:

Жителі столичного Виноградаря можуть назавжди втратити зелену зону поблизу залишків водойми.

У Подільському районі Києва через екологічну катастрофу, спричинену зневодненням, висохло легендарне і унікальне озеро "Синє". А його порятунок із незрозумілих причин затягується. Як повідомили "Телеграфу" жителі масиву Виноградар, з порятунком водойми компетентні структури не квапляться. А тим часом водойма продовжує перебувати у катастрофічному стані.

Що обіцяли чиновники влітку

Раніше журналістам видання в департаменті захисту довкілля та адаптації зміни клімату КМДА розповідали, що 14 серпня своїм розпорядженням Київська міська військова адміністрація дозволила розподілити кошти природоохоронного фонду, який передбачав виділення 35 млн грн на комплекс робіт з ревіталізації цього озера.

Проблема з обмілінням цієї окраси спального масиву виникла ще 2020 року. Вже тоді на замовлення комунального підприємства "Плесо" фахівці проводили науково-дослідні роботи на водоймі. Втім, за словами місцевих, зневоднене озеро не рятують.

Синє озеро раніше вважалось найбільшим із вододільних водойм столиці. До обміління його довжина становила 700 метрів, ширина — до 200 м, а водна площа — близько 15 га. Живилося воно поверхневими і ґрунтовими водами.

Однією з головних техногенних причин катастрофічного обміління озера відомий еколог Володимир Борейко у коментарі "Телеграфу" назвав інтенсивну забудову поблизу водойми.

Експерт підкреслив, що на озері фактично знищений водозбір. Поблизу водойми прокладено доріжки і тротуари, тож вода, яка раніше природними шляхами стікала в Синє, зараз прямує у зливову систему.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.