Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Екокомітет рекомендував ВР підпримати Закон щодо дії спецдозволів на користування надрами

Екокомітет рекомендував ВР підпримати Закон щодо дії спецдозволів на користування надрами

Україна відійде від практики, коли дозволи на користування надрами скасовувалися чи зупинялися на “розсуд чиновника”.

1 хв на прочитання12 Липня 2023, 18:00
Поділитись:

Законопроєкт, який прибирає зарегульованість галузі надрокористування та робить її прозорою, рекомендований для розгляду Верховною Радою України

Комітет Верховна Рада України з питань екологічної політики та природокористування схвалив урядовий законопроєкт № 9372 щодо змін до Кодексу адміністративного судочинства, якими врегульовується процедура анулювання та зупинення дії спецдозволів на користування надрами. Про це йдеться  у пресрелізі Мінприроди.

«Документ розроблений на виконання вимог Закону № 2805-IX та для якісного завершення в Україні реформи надрокористування. Зокрема, прийнятим у грудні законом № 2805-IX визначено, що анулювання дозволу на користування надрами чи зупинення його дії в Україні з підстав самовільного користування надрами та порушення визначених спецдозволом умов користування, буде здійснюватися виключно судом. Щоб ця норма запрацювала й необхідно внести відповідні зміни до Кодексу адміністративного судочинства», - зазначив заступник Міністра з питань європейської інтеграції Євгеній Федоренко.

За його словами, таким чином Україна відійде від практики, коли дозволи на користування надрами скасовувалися чи зупинялися на “розсуд чиновника”. Тож чесний бізнес отримає додаткові гарантії захисту своїх прав, а громадськість - можливість моніторингу порушників.

Кодекс адміністративного судочинства пропонується доповнити новою статтею 283-2. У ній буде визначено підстави, за яких Державна служба геології та надр України можуть звертатись до суду, строки та вимоги до оформлення позовної заяви, підстави відмови в її розгляді, а також строки розгляду та подання апеляції тощо.

Раніше ми писали: Екокомітет рекомендував ВР підпримати Закон про державні резерви

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.