Догори
Дати відгук

Екофеномен: в Тузлівських лиманах спостерігається значний підйом рівня води (ФОТО)

Цей феномен може бути пояснений кількома факторами

1 хв на прочитання08 Січня 2024, 17:02
В Тузлівських лиманах спостерігається значний підйом рівня води В Тузлівських лиманах спостерігається значний підйом рівня води
Поділитись:

З початку січня 2024 року спостерігається значний підйом рівня води в акваторії Тузлівських лиманів, що стало важливою новиною для природоохоронної громадськості та екологічних організацій. Цей феномен може бути пояснений кількома факторами, які вплинули на гідрологічний стан регіону. Про це повідомляє еколог, очільник науково-дослідного відділу парку Іван Русєв.

У третій декаді листопада 2023 року відбулася природна реконструкція протоки на піщаному пересипу між Чорним морем та Джантшейським лиманом. Завдяки цьому відновленню, кожну добу у Тузлівські лимани по цій протоці потрапляло близько 650 тисяч кубічних метрів морської води.

Додатково, 8 грудня 2023 року, під час циклону над Чорним морем, утворилася інша протока на піщаному пересипу між Чорним морем та лиманом Бурнас, що додавало ще 5 мільйонів кубічних метрів морської води щодня до Тузлівських лиманів.

З цього ж моменту розпочався стрімкий підйом води в ріці Дунай, що сприяло наповненню водосховища Сасик та подальшому потоку води до лиману Джантшейського. Цей процес призвів до щоденного надходження 100-150 тисяч кубічних метрів води в акваторію Національного природного парку “Тузлівські лимани”. 

Лиман влітку 2023

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.