Директора компанії "заробив" 33 млн грн з бюджету, експортуючи воду замість добрив

1 хв на прочитання16 Липня 2024, 17:32
Продавав воду замість добрив

Це підтвердили експертизи, призначені в рамках досудового розслідування.

Детективи Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України повідомили про підозру директора товариства, який вніс до документів неправдиву інформацію та подав заяви на бюджетне відшкодування податку на додану вартість у розмірі 33 млн грн.

Слідством встановлено, що компанія уклала тристоронній договір на експорт біодобрив з покупцем з Естонії, відповідно до якого товар мали доставити в Молдову. Надалі підприємство фіктивно закупило у заводу 730 тонн біодобрив загальною вартістю 900 млн грн та експортувало ємності з рідиною відповідно до умов контракту. Однак замість добрив в цих ємностях була вода. Це підтвердили експертизи, призначені в рамках досудового розслідування.

Своєю чергою директор компанії подав заяви на бюджетне відшкодування податку на додану вартість у розмірі 33,6 млн грн. Проте документи, які слугували для цього підставою, містили неправдиві відомості про поставлений товар.

Наразі директору компанії-експортеру повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України та обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. 

Директору заводу виробника біодобрив складено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Оскільки наразі фігурант провадження перебуває за кордоном, детективи вживають заходи щодо вручення йому підозри в рамках міжнародного співробітництва. 

Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Офісу Генерального прокурора України.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: