Догори
Дати відгук

Директор Антарктичного центру розповів чому на станцію неможливо взяти собачку чи рослинку

Науковці бояться завезти збудники захворювань.

2 хв на прочитання26 Травня 2021, 22:30
Фото: УНН
Станція «Академік Вернадський» Фото: УНН Станція «Академік Вернадський»
Поділитись:

На українській антарктичній станції «Академік Вернадський» діють жорсткі екологічні обмеження, щоб запобігти занесенню у природу Антарктиди будь-якого збудника захворювання тварин або рослин. Про це розповів керівник НАНЦ Євген Дикий.

«Зараз привезти собачку, котика або навіть рослинку вже практично не можна. Наразі діють дуже жорсткі екологічні обмеження, які зводяться до того, що не дай Боже у природу Антарктиди не завести ніякого збудника захворювання тварин або рослин тощо. Будь-що вирощувати у відкритому ґрунті — заборона категорична», — розповів Дикий.

Він зазначив, що першим досягненням 25-ї української антарктичної експедиції було те, що вона змогла дістатися станції, бо минулого року не всі країни змогли це зробити, і були країни, які тимчасово припинили роботу в Антарктиді.

Керівник 25-ї УАЕ Юрій Отруба розповів про правила безпеки, чинні на антарктичній станції. Він зазначив, що йдучи за межі станції, кожен має брати із собою рацію, щоб у разі потреби можна було зв'язатися та попросити допомоги. За його словами, мобільної мережі на станції немає.

«Якщо ми перебуваємо на острові, то більшість досліджень проводиться за межами нашого острова. Ми пересуваємося за межами острова на човнах, і там також є певні правила безпеки. Це і про те, що виходи на човні мають бути з дозволу начальника станції, а ще люди повинні мати права на керування маломірними човнами», — додав Отруба.

Оголошення про відбір до 26-ї української антарктичної експедиції буде на сайті Міністерства освіти і науки України та Національного наукового антарктичного центру орієнтовно в липні-серпні.

Нагадаємо, що 25-та арктична українська експедиція виявилася найважчою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost