Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Дві матки, чотири яєчники, дві шийки матки і три нирки — в австралійки виявили п'ять зайвих органів

Дві матки, чотири яєчники, дві шийки матки і три нирки — в австралійки виявили п'ять зайвих органів

Спершу медики вирішили, що йдеться про пухлину, але правильний діагноз таки вдалося встановити.

2 хв на прочитання2 години тому
Мел Плаканіка Мел Плаканіка
Поділитись:

У Південній Австралії було зафіксовано незвичайний медичний випадок. 31-річна Мел Плаканіка звернулася до лікарів через «жахливий біль у шлунку» і сильну кровотечу.

Результати аналізів показали, що у неї дві піхви, дві матки, чотири яєчники, дві шийки матки і три нирки — загалом п'ять зайвих органів. Про це розповідає The Sun.

Спершу після сканування медики вирішили, що знайшли пухлину в її матці, але невдовзі ці результати виявилися хибними.

Врешті-решт, у тридцять років у Мел настала рання менопауза.

Лише коли жінка відвідала гінеколога, щоб зробити інше обстеження, з’ясувалася правда. Оскільки сканування було зосереджено на животі, воно показало, що вона не знала про наявність ендометріозу (коли тканина, подібна до слизової оболонки матки, розростається за її межами) в багатьох частинах тіла — саме він спричиняв сильний біль у животі.

Мел видалили одну матку, два яєчники, а також поєднали дві шийки матки, перетворивши їх на одну.

Жінка підозрює, що мала сестру-близнючку в утробі матері, яку «поглинула» під час розвитку. Це явище справді періодично зустрічається в медичній практиці. Такі випадки досить рідкісні й пов'язані з аномаліями в процесі ембріонального розвитку.

Дідельфіс матки — це рідкісний вроджений стан, коли жінка народжується з двома матками. Кожна матка має власну маткову трубу та яєчник. У деяких людей також може бути дві шийки матки і два піхвові канали. Ось що може вказувати на наявність такої патології:

  • біль під час сексу;
  • болісні спазми перед та під час менструації;
  • сильна кровотеча під час менструації;
  • кров'яні виділення при використанні тампона (тампон перебуває лише в одному вагінальному каналі, а не в іншому).

Найкращий спосіб поставити діагноз — під час рутинного тазового обстеження після обмацування двох шийок матки чи двох піхв.

Це може спричинити ускладнення під час вагітності та болісні менструації, але, хоча деякі люди роблять операцію, більшість випадків не потребують лікування. Зазвичай лікарі не рекомендують лікувати подвійну матку, якщо у вас немає таких симптомів, як повторна втрата вагітності на пізніх термінах.

Лікар Олександра Литкіна додає, що в багатьох людей є додаткові ребра, геніталії та нирки, поки вони не знають про свій стан. Близько 1 % людей народжуються з цією аномалією, найчастіше чоловіки. Іноді лікарі зустрічаються з додатковим соском. Такі аномалії найчастіше виявляються випадково.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я