Догори
Дати відгук

Досвідчені городники зав'язують листя часнику в вузол: лайфхак, про який знають не всі

Для застосування такого трудомісткого агротехнічного прийому є підстави.

3 хв на прочитання16 Червня 2023, 18:48
Поділитись:

Часник — важлива і абсолютно незамінна культура, здавна відома своїми корисними якостями. Щоб отримати хороший урожай часнику, досвідчені городники використовують різні агротехнічні прийоми, один з яких — зав'язування листя в вузол за тиждень до збирання, інформує Ukr.Media.

Листя озимого і ярого часнику, зав'язані в вузол, можна часто зустріти на грядках досвідчених городників. На питання, навіщо це потрібно, можна почути таку відповідь: «так завжди робили, щоб часник краще зберігався» чи «моя бабуся ще так робила, щоб головки були більшими».

Для застосування такого трудомісткого агротехнічного прийому є підстави.

На що впливає зав'язування листя?

Формування цибулини часнику йде одночасно з триваючим зростанням листя. А в середині літа починається поступовий відтік поживних речовин із надземної частини в цибулину. Однак у часнику цей процес відбувається досить повільно. Листя старіє і відмирає не так інтенсивно, як, наприклад, у цибулі. Вплив на листя — це стрес для рослини, в результаті якого надземна частина починає швидше всихати. Зав'язуючи перо в вузол, ми можемо прискорити формування цибулини і зробити збирання врожаю в зручний час.

Окрім того, багато городників стверджують, що головки часнику, у якого зав'язали листя, виростають більші і довше зберігаються.

Коли і як можна зав'язувати листя?

Листя часнику можна зав'язувати через кілька тижнів після видалення стрілки, що закручується, за 5-7 днів до збирання врожаю. До речі, щоб не пошкодити рослину, стрілку потрібно не висмикувати, а зрізати, витягати чи виламувати, відступивши 3-5 см від верхнього листа. Кілька стрілок можна залишити на насіння, а також для того, щоб точніше визначити час збирання. Щойно стрілки почнуть випрямлятися, можна зав'язувати листя в вузол і незабаром збирати часник. У середній смузі це зазвичай роблять у середині липня.

Вузол формуютьі з верхніх листків часнику. Якщо вони занадто довгі, можна зав'язати не один, а два вузли. Не потрібно затягувати занадто туго, тягнути за листя і переламувати його, щоб не пошкодити надземну частину. Деякі городники навіть сплітають косу, але такий спосіб є більш трудомістким.

Зав'язувати часник бажано в рукавичках, щоб не поранитися гострими краями листя.

В якому випадку не варто зав'язувати листя часнику?

Щоб оновлювати посадковий матеріал, рекомендується раз на кілька років вирощувати озимий часник із повітряних цибулинок (бульбочок). Для цього слід залишити на грядці кілька великих рослин зі стрілками і дати їм повністю визріти. У такого часнику листя зав'язувати не потрібно.

Які ще прийоми можна використовувати напередодні збирання часнику?

Приблизно за 20 днів до збирання часнику слід припинити полив. Але якщо стоїть спекотна погода і немає опадів, полив можна припинити і за 15 днів до збирання. За наявності мульчівного шару його потрібно прибрати в сторону. Можна також акуратно відгребти землю від головок за кілька тижнів до збирання. В результаті ґрунт підсихатиме, цибулини отримають більше повітря і луска зміцніє, що позитивно позначиться на зберіганні врожаю.

Також ми розповідали, чим підживити часник, щоб отримати великі цибулини при мінімальних витратах.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Уряд ухвалив низку рішень у сфері спорту, медицини і цивільного захисту
1 хв на прочитання7 годин тому
Фото: «Їжа легко»
Пампушки з часником і зеленню — пухкі, запашні й неймовірно смачні
1 хв на прочитання17 годин тому
Викрито факти заволодіння грошима сільгоспвиробників на мільйони грн
Ретельно готували злочини: викрито нові факти заволодіння грошима сільгоспвиробників на десятки мільйонів гривень
2 хв на прочитанняВчора
Законопроєкт «Про державний аграрний реєстр»
Рада 267-ма голосами підтримала законопроєкт «Про державний аграрний реєстр»
2 хв на прочитанняВчора
Стратегії адаптації до зміни клімату презентували в Києві
1 хв на прочитанняВчора
Сковороду накрити кришкою та дорахувати до десяти: яєчня з пармезаном — простий і швидкий сніданок
1 хв на прочитанняВчора
Як доглядати за грушею восени: 7 важливих процедур для здоров'я дерева
3 хв на прочитання18 Вересня 2024
Digital4UA: підтримка з впровадженням цифрового землеробства для аграріїв
1 хв на прочитання18 Вересня 2024
Більше з GreenPost